:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   14:40

0

272

Mogerini: Balkanu je mesto u srcu Evrope

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

"Ovo umetničko delo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gde on i pripada - u srce Evrope", poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je predstavljajući mural pod nazivom "Samo se srcem dobro vidi", delo bosanskohercegovačkog umetnika Rikarda Druškića, ocenila da će ovo umetničko delo, koje se nalazi u samom centru Brisela, neposredno pored istorijskog Grand Plasa, biti važan podsetnik za građane i institucije EU da završe posao ujedinjenja evropskog kontinenta.

"Kada je reč o Zapadnom Balkanu mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU. To je sledeći korak", poručila je Mogerini.

Visoka predstavnica je ocenila da je tokom četiri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

"Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU", zaključila je Mogerini.

U Evropskoj komisiji navode da je novi mural koji je osvanuo na ulicama Brisela posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

Autor dela Rikardo Druškić kaže da je za njega to prilika da predstavi sebe, ali i zemlju i region iz koga dolazi u "drugačijem, lepšem i pozitivnijem svetlu".

Mural je finansiran od strane EU, grada Brisela i tradicionalnog brisleskog festivala balkanske kulture Balkan trafik. On predstavlja deo Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizuje Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkana.

Izvor: Танјуг

MogeriniBalkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva