:

:

TV Most

Foto: Taнјуг

clock

Decembar 18, 2018   16:05

0

75

Mogerini i Brnabić: Srbija može još brže da napreduje ka EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da je optimistična kada je reč o evropskoj budućnosti Srbije i da Srbija, uz saradnju sa Briselom, može još brže da napreduje na tom putu, sprovodeći reforme.

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, podsetila da je proces pridruživanja zasnovan na tome da Srbija sprovodi neophodne reforme.

Mogerini je pozdravila ličnu opredeljenost i angažovanost premijerke na tom planu, izrazivši uverenje da će to doprineti daljem napretku u ključnim oblastima- vladavini prava, sudstvu, slobodi govora...

Takođe je naglasila da je opredeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju.

Osvrnula se i na dodatne takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je stav EK od početka bio jasan - da se tim merama krše Cefta i SSP, i da Priština treba da povuče te mere.

Rekla je i je Srbija važan partner EU kada je reč o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, ona je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politiku.

"Optimistična sam kada je reč o evropskoj budućnost Srbije i verujem da zajedničkim radom Srbija može da napreduje još brže", zaključila je Mogerini.

Predsednica Vlade Srbije je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije - pridruživanje EU.

Podsetila je da je trenutno otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena, navodeći da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja niti tempo kojim taj proces ide.

Istakla je da Srbija može da bude još efikasnija u reformama koje sprovodi pre svega zbog svojih građana.

Izvor: Taнјуг

Mogerini Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva