:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Mart 31, 2019   17:16

0

245

Mogerini i Gutereš o Golanskoj visoravni

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas na samitu Arapske lige u Tunisu da ignorisanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Golanskoj visoravni "nije rešenje", dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da bilo koja rezolucija o konfliktu u Siriji mora garantovati teritorijalni integritet Sirije uključujući i okupiranu teritoriju Golanske visoravni.

Kako prenosi Rojters, Mogerini je takođe rekla da je za Izrael i Palestinu rešenje dve države "jedino održivo i realno rešenje".

"Imamo odgovornost da sprečimo da rešenje dve države bude nepovratno razoreno", rekla je ona na samitu.

Obraćajući se samitu Arapske lige u Tunisu, Gutereš je pored insistiranja na teritorijalnom integritetu Sirije, rekao i da je rešenje dve države za Izrael i Palestinu "imperativ".

On je takođe pozdravio napore ka mirnoj i demokratskoj tranziciji u Alžiru "koja se na vreme bavi problemima Alžirskog naroda", prenosi agencija.

I saudijski kralj Salman izjavio je ranije danas da "apsolutno odbacije" svaku meru koja negira sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Obraćajući se prisutnima na godišnjem samitu Arapske Lige (AL) u Tunisu, on je ponovio stav Saudijske Arabije da podržava uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom, prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle sedmice dekret kojim priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je okupirao 1967. godine, a potom anektirao.

Na ovogodišnjem samitu AL, predstavnici više od 20 zemalja jedinstveni su u osudi politike Trampove administracije koju smatraju nepravedno pristrasnom prema Izraelu, navela je agencija AP.

Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je šest dana između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. 

Izvor: Танјуг

MogeriniGuterešGolanska visoravan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva