:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 21, 2019   19:52

0

82

Mogerini: Uprkos poteškoćama, napredak u pregovorima

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je za briselski sajt "Politiko" da, uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

Mogerini je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da "ne bi mogla da zaboravi" rad na Balkanu.

"Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima do okončanja spora koji je trajao više od dve decenije. I uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova, kako bismo jednom i za svagda okončali doba balkanskih sukoba", rekla je Mogerini.

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, ona je naglasila da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu koji bi, kako je rekla, predstavljao "noćnu moru".

"I on se i dalje u potpunosti poštuje, uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa", rekla je ona.

Govoreći o migracijama, Mogerini je istakla da do 2015. godine Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i u spašavanju života na Sredozemnom moru.

"Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg ikada plana za privatne investicije u Africi", rekla je Mogerini.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva