:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Novembar 16, 2018   21:00

0

66

Moskva: Ne sumnjamo u istragu Rijada o ubistvu novinara

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je u petak da Moskva ne vidi osnova za sumnju u sposobnost saudijskih vlasti da reše slučaj ubistva novinara Džamala Kašogija.

U četvrtak je Glavno tužilaštvo Saudijske Arabije saopštilo konačne rezultate istrage o okolnostima nestanka opozicionog saudijskog novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u Istanbulu. 

Utvrđeno je, pre svega, da je tokom posete Generalnom konzulatu Saudijske Arabije Kašogi ubijen, i da su to učinili saudijski obaveštajci koji su „prekoračili svoja ovlašćenja“. Oni su u Istanbul došli kako bi Hašogija vratili u Saudijsku Arabiju.

Ubice su raskomadale telo novinara i izneli ga iz konzularnog predstavništva kako bi prikrili zločin. Protiv pet učesnika u zločinu saudijski tužioci nameravaju, kako je saopšteno, da traže smrtnu kaznu.

„Moskva uočava da je saudijska strana započela maksimalno pažljivu i objektivnu istragu o ovom incidentu, uključujući saradnju s turskim vlastima. Kako je Rijad u više navrata saopštio, ’slučaj Kašogi‘ je pod kontrolom najvišeg rukovodstva kraljevine koja smatra da je principijelno važno da svi koji su umešani u taj zločin budu otkriveni u što kraćem roku i da dobiju zasluženu kaznu“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Prema navodima predstavnika Ministarstva, „slučaj je sada pred sudom koji treba da utvrdi kolika je odgovornost optuženih za ubistvo novinara i da donese konačnu presudu protiv njih u skladu sa zakonodavstvom Saudijske Arabije“. 

„Ne vidimo osnova za dovođenje u sumnju sposobnosti saudijskih vlasti da profesionalno reše ovaj slučaj“, navelo je Ministarstvo, naglašavajući da je nedopustivo politizovati ovakva pitanja i da je neophodno rešavati ih isključivo u pravnom polju.

Džamal Kašogi, koji je radio kao komentator američkog lista „Vašington post“ i od 2017. godine živeo u SAD, nestao je u Turskoj 2. oktobra, nakon što je ušao u zdanje Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijski državni mediji su 20. oktobra objavili saopštenje generalnog tužioca zemlje da je Kašogi mrtav, a da je njegovo ubistvo usledilo nakon svađe sa saradnicima Konzulata. U vezi s tim slučajem je uhapšena 21 osoba.

Izvor: Sputnik

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva