:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2018   8:44

0

217

Na samitu Kina+16 o zajedničkim projektima i problemima na granicama

Beograd je danas domaćin samita Kina+16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ministarka Zorana Mihajlović najavljuje razgovore o zajedničkim projektima i ističe da će jedna od glavnih tema biti problemi na granicama.

U Beogradu će se razgovarati o saradnji regiona i NR Kine. Forum gradonačelnika i samit ministara transporta održaće se u Palati "Srbija", a zvanicama će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćin ministrima transporta biće ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. 

"Razgovaraćemo o jedinstvenoj listi infrastrukturnih projekata i o onome što nas prilično boli – problemima na granicama i kako ubrzati promet robe i putnika. Važno je da se sastajemo, da razgovaramo o budućim projektima", rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Vrednost ove inicijative u infrastrukturnim projektima iznosi 16 milijardi evra, od čega se osam milijardi odnosi na saradnju sa Kinom, ukazala je ministarka.

"Razgovaraćemo i o budućim projektima, novoj luci za koju bi trebalo da se pripremi projektno-tehnička dokumentacija i drugim projektima, ali danas je težište na tome kako da projekti koje već radimo budu efikasniji i šta da radimo na granicama", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da je interes Srbije i regiona da bude povezan, što će dovesti do veće mobilnosti, više investicija i boljeg života.

"Sve što radimo, radimo povezujući se sa zemljama u regionu, nema projekta na kome ne radimo zajedno pokušavajući da se povežemo", rekla je ministarka.

Govoreći o predlogu zakona o ozakonjenju nelegalnih objekata koji ulazi u skupštinsku proceduru, Mihajlovićeva je rekla da to nije pitanje jednog ministarstva i jednog grada. To je, kaže, novi pokušaj da se spreči nova nelegalna gradnja.

"Oni koji grade neće moći da prodaju te stanove. Apelujem da se ne kupuju nelegalno izgrađeni stanovi", rekla je Mihajlovićeva i poručila lokalnim samoupravama da reaguju jer ako je gradnja nelegalna nema prihoda od poreza i dolazi do infrastrukturnih problema.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva