:

:

TV Most

Foto: Zoran Cvetković

clock

Maj 03, 2015   12:05

0

179

Na usvajanje čeka 49 zakonskih predloga

Iz redova opozicije predloženo je 13 zakona, a među predlagačima su DS, SDS i Nova stranka, dok su poslanici vladajuće većine parlamentu na usvajanje poslali tri zakona.

Jedan zakonski predlog na usvajanje je predložio zaštitnik građana, a radi se o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Dok iz vladajuće većine poručuju da su otvoreni za dijalog oko usvajanja svakog dobrog zakonskog rešenja, iz opozicije su uvereni da su njihovi predlozi dobri i da bi njihovo usvajanje doprinelo poboljšanju zakonske regulative.

Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je za Tanjug da je njegova stranka uvek spremna na suočavanje stavova i za dogovor.

Ukazuje da u prošlosti tog dogovara nije bilo i da je SNS iz toga izvukla poentu.

“Onda kada je SNS kao opozicija predlagala novi zakon o javnim nabavkama niko nije ni želeo da razgovara sa nama, jer su javne nabavke bile mesto bogaćenja predstavnika kriminalnog bivšeg režima, zbog čega su i dan danas pune sudnice i istražni organi”, naveo je Babić.

SNS je, prema njegovim rečima, naučila da je loše ignorisati bilo čije misljenje, zbog čega je spremna za dijalog.

Podsetio je na usvajanje Zojinog zakona, propisivanju obavezne vakcinacije i drugih akata, kada su sve poslaničke grupe potpisale i podržale ta rešenja.

“Zbog neprijatnog iskustva iz prošlosti mi smo uvek naravno za dijalog”, poručuje šef poslanika naprednjaka.

Zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović za Tanjug navodi da je njegova poslanička grupa među najaktivnijma po pitanju predlaganja zakona i podnošenja amandmana na vladine zakonske predloge, ako ne i najaktivnija.

“SDS je predložila više zakonskih predloga, ali i najveći broj amandmana koji su usvojeni u Skupštini, među sedam najuspešnijih poslanika čiji su amandmani prihvaćeni šest je iz SDS”, istakao je Veselinović.

Među najvažnija zakonska rešenja koja je predložila njegova stranka izdvaja ona koja se tiču zaštite korisnika finansijskih usluga, odnosno korisnika koji su se zadužili u švajcarskim francima, ali i izmene Zakona o trgovini kojima bi se ograničila upotreba plastičnih kesa.

“Zakon koji smatram vrlo važnim, a uputio sam ga preko Zelene poslaničke grupe i nadam se da će se naći na nekoj od narednih sednica, uz podršku svih poslanika, su izmene Zakona o trgovini koji bi ograničio upotrebu plastičnih kesa na način da zabrani prodavcima da u cenu prozivoda uračunavaju cenu kesa, već da ih posebno iskazuju kako je to svuda u svetu”, rekao je Veslinović.

Među zakonima koji su predloženi od strane poslanika SDS su i izmene Zakona o javnim servisima, kojima se predviđa osnivanje trećeg javnog servisa u Srbiji - Radiotelevizije Uža Srbija.

Veselinović objašnjava da je stav te stranke da je veoma loše što će se ugasiti neke lokalne TV stanice, koje su bile javni I regionalni servisi, a koje su građane na lokalu obaveštavale o lokalnim dešavanjima i problemima, pa taj zakonski predlog ima za cilj da zaštiti građane na tom području.

Zoran Živković iz Nove stranke rekao je Tanjugu da je ta stranka predložila četiri zakona, ali i podnela preko 1.200 amandmana na zakone o kojima se do sada vodila parlamentarna rasprava.

Ističe Predlog zakona o planiranju i izgradnji, za kojeg navodi da na savremen, dobar, efikasan i održiv način rešava pitanje gradnje u Srbiji.

“To je jedno rešenje koje bi kad bi bilo usvojeno stvorilo mnogo bolje uslove za gradnju, a samim tim i za sve vrste investicija”, rekao je Živković, dodajući da je Nova stranka predlagač i izmena Zakona o visokom obrazovanju kojima je predloženo uvođenje pojma akademske čestitosti, čime bi bilo sprečeni plagijati diploma.

Ukazuje i na zajednički predlog Nove stranke i DS - zakona o slobodi od straha, gde se država obavezuje da će zaštiti građane od svake vrste straha države i državnih organa.

Demokrate su parlamentu, pored ostalog, na usvajanje poslale izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka, kojima se predlaže da za rad političkih stranaka bude izdvojeno 0,15 odsto prihoda budžeta Republike, pokrajine ili lokalnih samouprava.

Poslanik Zelene stranke Ivan Karić parlamentu na usvajanje je poslao Predlog zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva