:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 21, 2019   18:03

0

123

Nagrade za srpske filmove u Bukureštu, Pragu i Beču

Srpska rediteljka Ivana Mladenović osvojila je „Gopo“ nagradu, poznatu i kao „rumunski Oskar“, za najboljeg debitanta. U Pragu je nagrađen novi projekat Nemanje Vojinovića, a u Beču animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Rediteljka Ivana Mladenović je nagrađena za film "Vojnici. Priča iz Ferentarija", koji je snimljen u koprodukciji Rumunije, Srbije i Belgije. Svetsku premijeru ovaj film je imao na prestižnom festivalu u San Sebastijanu 2017. godine, a rediteljka je za svoj debi nagrađena i na 23. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Jedan od dvojice glavnih glumaca iz ovog filma, Vasile Pavel, bio je u okviru ovogodišnjih „Gopo“ nagrada nominovan za najboljeg glavnog glumca. Mladenovićeva trenutno radi na svom novom dugometražnom igranom filmu “Letnje veče, pola jedanaest”, najavljuju iz Filmskog centra Srbije.

Na nedavno završenom marketu „Istdok platforma“ u Pragu, predstavljen je i nagrađen novi projekat Nemanje Vojinovića koji se trenutno nalazi u fazi razvoja.

U pitanju je projekat “Flašaroši” koji je razvijan u sklopu trening programa „Eks orijent 2018/2019“. Ovaj projekat je nagrađen i na manifestaciji „Dok Lajpcig privju“, koja autorima daje mogućnost da se u oktobru pojave i predstave projekat u sklopu marketa u Lajpcigu.

“Flašaroši” su u Pragu predstavljali reditelj i producent Nemanja Vojinović i Branka Grković, asistent produkcije. Ekipu filma čine i producentkinja Marija Stojnić, direktor fotografije Igor Marović i montažer Bojan Kosović.

Posle projekcija na Berlinalu i „Sandensu“, kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg “Neputovanja” prikazan je i nagrađen na Festivalu animiranog filma „Triki vomen-triki rialitis“ u Beču.

“Neputovanja” su dobila specijalno priznanje, uz obrazloženje žirija da „snažan koncept i upečatljiv narativ pružaju vanvremenski uvid u konstrukt granica“.

U obrazloženju je navedeno da ovaj film, nažalost, vrlo lako može da bude relevantan i u budućnosti, a definitvno prikazuje sadašnjost i prošlost.

Upravo je na ovom festivalu 2014. godine prethodni film tandema Nedeljković-Majdak, “Rebitlend”  osvojio glavnu nagradu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva