:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Mart 20, 2019   20:19

0

307

Nasilje nad ženama sve brutalnije

Od početka godine dve žene su ubijene u porodičnom nasilju. To je u istom periodu manje žrtava nego lane, ali zabrinjava da su napadi sve brutalniji. To pokazuje i nedavni slučaj iz Novog Sada, gde je muškarac više sati maltretirao devojku i teško je povredio.

Slomljena rebra, nagnječenje grudnog koša i plućnog krila, probušene plućna maramica, krv u plućima, opekotine po licu i rukama, posekotine i ubodi na butinama - izveštaj je lekara o dvadeset dvogodišnjoj Novosađanki nakon što ju je pretukao dvadeset četvorogodišnji partner.

"To je očigledno neka patologija, znate, mi žmurimo nad tim patologijama. Prvo porodica treba da uradi nešto za njega, bolje da ga leči", kaže Vesna Stanojević iz "Sigurne kuće".

Za dva i po meseca ove godine 530 žena javilo se za pomoć "Sigurnoj kući".

"Ranije su to bile žene koje su trpele nasilje 15 - 20 godina, međutim, mi sada u Sigurnoj kući imamo mlade žene sa malom decom, čak imamo i žene koje su se porodile u decembru. Ako ćutite o nasilju onda ćete ga trpeti ceo život", objašnjava Stanojevićeva.

Statistika obeshrabruje - svaka treća žena u Srbiji je prebijena ili je doživela neki od oblika nasilja. Više od 90 odsto ubijenih žena nije tražilo pomoć.

"Nasilje se ne smanjuje, a mene posebno zabrinjava što je sve veći broj mladih ljudi, sve brutalniji u tom nasilju", smatra Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Nije ni Zakon protiv nasilja u porodici jedini propis koji bi trebalo da spreči nasilje. Na snazi je dve godinu i od njega se mnogo očekivalo.

"Možemo stvoriti 1.000 zakona, možemo povećati i pojačati sve te kaznene odredbe, možemo napravaiti šta god se traži ali ako celo društvo ne shvati da je to društveni problem, da se on leči na neki način, da se sa njim borimo od malena", naglašava predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorna Mihajlović.

"Da vidimo u školskom sistemu šta je to šta hoćemo. Jednom nedeljno da govrimo, hoćemo ponedeljak da bude rezervisan svaki prvi čas, da pričamo kontinuirano o tome, da uključimo sve vei broj muškaraca", predlaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. 

A u slučaju nasilja posledice ne trpi samo žrtva.

"Pitanje je kako će kasnije izgledati ta porodica kako će da odrasta to dete iz te porodice koje je gledalo to nasilje nad svojom majkom. Sve su to problemi koje na kraju tište celo društvo", kaže Mihajlovićeva.

Od države novi predlozi. Iz MUP-a inicijativa da se uvede takozvani institut "tri udarca", odnosno strože kažnjavanje povratnika. A iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost predlog da se uvede i registar naslinika.

Izvor: RTS

nasilje nad ženamaZorana Mihajlović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva