:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 11, 2019   11:35

0

209

Neke lokalne samouprave nenamenski trošile subvencije

Državna revizorska institucija utvrdila je da su neke lokalne samouprave trošile subvencije za tekuće troškove ili opstanak preduzeća, umesto na kapitalna ulaganja, za šta su bile namenjene, izjavio je državni revizor Duško Pejović.

"Utvrdili smo da se sredstva za subvencije daju iz budžeta nekih lokalnih vlasti nekim lokalnim preduzećima, koja potom ostvare veću dobit i od samih, dobijenih, subvencija. To znači da tim preduzećima subvencija nije ni bila potrebna", izjavio je on u Skupštini Vojvodine, gde predstavnici DRI predstavljaju izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Predstavnici DRI predstavljaju izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja

Izveštaj se odnosi na temu "Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima".

Pejović je objasnio da je neophodno da deo dobiti javna preduzeća vrate u lokalni budžet, te da je bilo primera da su pojedina preduzeća dobijala subvencije, a nije trebalo, ili da ih nisu vratila u lokalni budžet u predviđenom obimu, ili ih nisu vratila uopšte.

Prema njegovim rečima, nakon izveštaja DRI neće biti pravnih posledica, kada je ta institucija u pitanju, što međutim ne znači da ih neće biti.

"To ne znači da ih neće biti. Cilj revizije nije podnošenje prijave, već da, kada postoji sistemski problem, da se on ispita i daju preporuke da se popravi zakon i njegova primena, a pravnici će posle revizije ispitati da li postoje osnove za pokretanje krivične odgovornosti u određenim slučajevima", objasnio je Pejović.

DRI je do sada sprovodila kombinovanu reviziju, koja je bila, kako je objašnjeno, spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine. DRI zbog toga sada radi tri revizije - finansijskog izveštaja, pravilnosti i svrsishodnosti.

"Građane mnogo ne interesuju knjiženja, već da li je nešto urađeno svrsishodno, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetna, u koje namene je potrošena i da li je ostvarila planirane rezultate", istakao je državni revizor.

Izvor: Танјуг

Državna revizorska institucijalokalne samouprave
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva