:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2019   10:12

0

219

"Noć muzeja" 18. maja

Ovogodišnja "Noć muzeja", 16. po redu, biće održana 18. maja širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16.00 sati do ponoći moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih, najavili su danas organizatori.

 

Tema ovogodišnje "Noći muzeja" biće "Sloboda", a širom Srbije svoja vrata će otvoriti ne samo brojni muzeji, galerije i ustanove kulture, već i mnoga zaboravljena zdanja i institucije bogate istorijom, sa željom da ožive uspomene na ljude, događaje i mesta koja zauzimaju ključne uloge u osvajanju različitih sloboda.

Prethodna "Noć muzeja" obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom "Pobede i pobednici".

"Nakon velikih pobeda dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja upravo to - osvajanje i upražnjavanje sloboda u najširem smislu - od umetničkog izražavanja i obrazovanja, do slobode misli i kretanja. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da slobodu znamo da cenimo tek kada je izgubimo", navode organizatori manifestacije.

Prva "Noć muzeja" održana je u Beogradu 2005. godine u svega pet muzeja i galerija da bi već za nekoliko godina izrasla u najveću manifestaciju iz oblasti promocije kulturne baštine u Srbiji i regionu, kao i jednu od najuspešnijih "Noći muzeja" u Evropi.

Beograd je time postavljen na mapu zajedno sa više od 120 gradova širom sveta koji organizuje ovaj jedinstveni kulturni spektakl. 

Tokom prethodnih 15 godina zabeleženo je više miliona ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u 60 gradova i mesta širom Srbije.

Sve informacije o programu 16. "Noći muzeja" uskoro će biti dostupne na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i putem društvenih mreža.

Izvor: T a n j u g

Noć muzejaSrbijaBeogradSloboda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva