:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Novembar 15, 2018   20:42

0

61

Nova kaznena politika Kosova

Na nadležnim odborima usvojene su izmene i dopune Krivičnog zakona Kosova. Stroge kazne za „izdaju zemlje“, nema strožijih kazni za napade na povratnike i raseljena lica. Za izmene i dopune zakona, koje su usvojene, protiv glasali poslanici Srpske liste, Jasmina Živković i Igor Simić, a poslanik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, glasao ZA.

Izmene i dopune Krivičnog zakona Kosova, koji je definisan kao poseban uslov za liberalizaciju viza, danas su usvojene na nadležnom odboru za zakonodavstvo, poslovnik, imunitet i nadgledanje Agencije za borbu protiv korupcije Skupštine Kosova.

Između ostalog, u dokumentu u koji je Gračanica Onlajn imala uvid, u čl. 117, predloga izmena i dopuna Krivičnog zakona pod nazivom „Izdaja zemlje“, piše da će se „državljanin Republike Kosova, koji u svojstvu predsednika Republike, premijera ili ministra spoljnih poslova, potpiše priznavanje okupacije ili akt kapitulacije države, kazniti zatvorom od najmanje petnaest (15) godina ili kaznom doživotnog zatvora.“

Takođe, svako ko „potpiše međunarodni sporazum ili drugi akt kojim se delovi teritorije Republike Kosovo daju ili ustupaju pod suverenitet neke druge države, kazniće se zatvorom od najmanje petnaest (15) godina ili kaznom doživotnog zatvora“, piše u dokumentu koji su danas usvojili članovi nadležnih odbora Skupštine Kosova.

I Odbor za prava i interese zajednica je takođe podržao predložene izmene. Kako Gračanica Onlajn saznaje iz pouzdanih izvora, na sednici Odbora za prava i interese zajednica, protiv predloženog amandmana su glasali poslanici Srpske liste, Jasmina Živković i Igor Simić, dok je poslanik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović glasao ZA.

Svi amandmani koje je predložila Srpska lista, a koji su se odnosili na strožije kažnjavanje napadača na povratnike i rasenjena lica, nisu usvojeni na nadležnim odborima.

Izvor: Gračanica online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva