:

:

TV Most

Foto: Taнјуг

clock

Decembar 12, 2018   17:10

0

288

Obrazovanje nove generacije inženjera prioritet Vlade

Digitalna transformacija srpske industrije i obrazovanje nove generacije inženjera jedan je od osnovnih zadataka Vlade Srbije, poručio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je na otvaranju dvodnevnog foruma "Mašinstvo i inovacione tehnologije -MITEF 2018" u Privrednoj komori Srbije rekao da Srbija mora da postane deo globalnih procesa reindustralizacije svetske ekonomije i u tom kontekstu masovne primene savremenih industrijskih ICT tehnologija.

Ilustracija morguefile.com

"Veštačka inteligencija, robotika, fleksibilna automatizacija... predstavljaju prostor u kojem Srbija treba da traži svoj budući i sadašnji industrijski identitet", rekao je Popović i napomenuo da je industrijska transformacija u Srbiji primarni zadatak vlade.

"Obrazovanje nove generacije inženjera, generisanje nove tehnološke elite, naš je primarni zadatak".

Zato je, kaže Popović, važno i da se modernizuju obrazovni programi.

"Srbija već ima spremnu i obrazovnu ali i inovacionu strukturu, a to su četiri univerzitetska centra u kojima se decenijama obrazuju inženjeri za domen proizvodnih tehnologija. To je najveći resurs koji Srbija ima - naši inženjeri", poručio je ministar.

Popović je podsetio da digitalizacija ima korene u prošlosti, da oni sežu pola veka unazad te da ovaj proces u industriji od tada traje u kontinuitetu.

Državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da se trenutno radi na izradi Zakona o nauci i istraživanjima i ukazao da Srbiji nedostaju inženjeri, jer kako je rekao, sve više fabrika dolazi u Srbiju, te je zato potrebno obrazovati ovaj profil stručnjaka.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je da ono što danas u svetu pravi razliku između uspešnih kompanija koje se bave mašinstvom i onih koji to nisu, je način na koji te kompanije primenjuju digitalnu tehnologiju u svom poslovanju.

Izvor: Танјуг

Nenad PopovićObrazovanjeVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva