:

:

TV Most

Foto: Ilustracija

clock

Novembar 18, 2018   12:40

0

151

Od 2022. zabrana antibiotika u uzgoju životinja

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija svetska populacija će se povećavati svake godine za oko 83 miliona ljudi. Čovečanstvo se suočava sa problemom kako prehraniti sve više ljudi. Na sajmu "Eurotir" u nemačkom gradu Hanoveru 63 zemlje predstavile su najnovije trendove u uzgoju životnja, među njima i kompanije iz Srbije. "Patent Ko" iz Mišićeva već izvozi u više od 30 zemalja.

Jedan od osnovnih problema sa kojima se suočavaju farmeri i proizvođači hrane za životinje širom sveta je pojava mikotoksina u žitaricama koje izazivaju bolesti kod životinja.

"Problemi izazvani mikotoksinima posebno se ispoljavaju kod živine i preživara. Rešenje smo pronašli u adsorbensu mikotoksina 'minazelu plus', koji uvozimo iz Srbije i koji sprečava razvoj bolesti. Veterinari ga preporučuju i kao preventivnu meru", kaže dr Amit Gosvani iz kompanije "Enrajt nutrišn" iz Indije.

Adriena Martinez iz kompanije "Agripronutrišn" sa Filipina kaže da zbog vremenskih uslova, visoke vlažnosti i nekvalitetne vode farmeri imaju velikih problema u odgajanju životinja.

"Kod živine glavni problem su crvene grinje, dok se kod svinja pojavljuju specifični problemi digestivnog trakta. Iz Srbije uvozimo dva proizvoda koja su, iako napravljeni na biljnoj bazi, vratili zdravlje našim životinjama i imamo bolje prinose na farmama", dodaje Martinezova.

Sve su traženiji dodaci ishrane za životinje i zamene za antibiotike – fitobiotici zato što će od 2022. godine u EU biti zabranjena preventivna upotreba antibiotika na farmama.

"To je najveći izazov s kojim se suočavamo. Mi moramo da ponudimo rešenja našim klijentima kada imaju specifične probleme. Da li su to problemi mikotoksina koje rešavamo sa našim proizvodima, da li su to problemi antibiotika, odnosno bolesti, naši ljudi moraju da reše taj problem, sve više će biti ne antibiotika, već prirodnih dodataka stočnoj hrani", kaže Radivoje Perović, generalni direktor kompanije "Patent Ko".

Veterinar Jasna Bašnjak Nijmiler ističe da briga o hrani za životinje znači i brigu o hrani za ljude.

"Počev od upotrebe izbalansiranog obroka u ishrani životinja čime dobijamo bolje prinose na farmama do analize na gotove hrane na sadržaj mikotoksina", rekla je Bašnjak Nijmiler.

Predstavljena su nova digitalna rešenja za efikasnije upravljanje farmama, a Dan mladih poljoprivrednika koji se održava svake godine privukao je mlade poljoprivrednike i studente iz cele Evrope. 

"Eurotir", jedan od najvećih sajmova poljoprivrede u svetu, okupio je 150 hiljada posetilaca i skoro tri hiljade izlagača iz celog sveta. Ove godine je u znaku inovacija koje treba da obezbede zdravlje životinja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva