:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 21, 2019   19:31

0

217

OEBS osudio napad na novinare u Atini

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Harlem Desir osudio je u saopštenju napade na novinare i fotoreportere od strane ekstremističkih grupa u Atini.

Tomas Jakobi, dopisnik više međunarodnih medija, napadnut je juče dok je pokrivao protest protiv sporazuma o promeni imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) po kome će se ona zvati Republika Severna Makedonija.

Napad se dogodio pošto ga je grupa ljudi iz organizovane ekstremističke grupe prepoznala kao jednog od koautora dokumentarnog filma o ultradesničarskoj partiji Zlatna zora.

Napadači su ga udarali u lice, naterali da izbriše snimke iz mobilnog telefona i uništili njegovu audio opremu pre nego što je policija intervenisala.

Drugi fotoreporteri i snimatelji su, takođe, bili meta napada i demonstranti su ili uništili ili ukrali njihovu opremu.

Fotoreporter Kostis Ntantamis pretrpeo je ozbiljne povrede glave, a oprema mu je ukradena.

"Snažno osuđujem ove strašne napade i tražim od grčkih vlasti da ih brzo sankcionišu", naveo je Desir.

"Novinari moraju da mogu da rade slobodno i da pokrivaju proteste i događaje od javnog interesa bez straha", dodao je Desir.

Istakao je da poziva grčke vlasti da urade sve kako bi počinioce izveli pred lice pravde i obezbedili da novinari rade bezbedno, dodajući da će nastaviti da prati situaciju, stoji u saopštenju OEBS-a. 

Izvor: RTS

OEBSAtinaNapad na novinare
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva