:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   15:24

0

350

"Oganj" i "Nora" demonstrirali snagu u Nikincima

Na poligonu Nikinci završen je dvodnevni prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja sa bojevim gađanjem za članove delegacija partnerskih zemalja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prvog dana izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijsko raketnim sistemima: modernizovanim višecevnim lanserima raketa "oganj", samohodnim top-haubicama 155 mm "nora B52" i sistemom "alas". Potom su i statički prikazani pomenuti sistemi.

Prikazani su i optoelektronski, radarski, izviđački i komandno-informacioni sistemi za podršku artiljeriji. Zainteresovanim delegacijama prikazane su i nove generacije artiljerijskih elektronskih upaljača i municije 122 mm i 155 mm povećanog dometa, besposadne vazduhoplovnie platforme i familije nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja i drugih sredstava.

Gađanje u realnim uslovima je realizovano veoma uspešno, pogađanjem ciljeva vođenom raketom "alas", potom pogađanje ciljeva iz haubica "nora" i modernizovanih "ognjeva" sa artiljerijskim nevođenim raketama dometa 40 km i 20 km.

Drugog dana prikaza realizovana su gađanja ciljeva novom familijom protivoklopnih vođenih raketa sa termobaričnom i tandem bojevom glavom, potom gađanje zemaljskih ciljeva artiljerijskim PVO sistemom malog dometa "pasars", kao i gađanje ciljeva iz daljinskih upravljanih borbenih stanica 7,62/40 mm besposadnog daljinski upravljanog vozila "miloš" i borbenih stanica 12,7 mm oklopnog transportera "lazar-3" 8h8 i oklopnog vozila "miloš" 4h4.

Poseban deo prikaza bojevim gađanjem ciljeva, realizovali su strelci sa novom familijom savremenog streljačkog naoružanja iz "Zastavinog" programa, opremljenih savremenim nišanskim uređajima uključujući i video-nišan kojim se omogućava bezbedno gađanje automatskim puškama iza zaklona.

Pored sredstava koja su realizovala gađanje drugog dana statički prikaz je obuhvatio i prikaz kompleta nove zaštitne balističke opreme i terenskog automobila "Zastava NTV" 1,4 t 4x4.

Prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja na poligonu "Nikinci" realizovana je veoma uspešno, što je još jedan dokaz da odbrambena industrija Srbije i domaća pamet predstavljaju značajan oslonac za unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao i za jačanje izvoznih referenci naše zemlje.

Izvor: RTS

vojna vežbaOganjnoraNikinci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva