:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2019   8:34

0

237

Osnivač Huaveja: SAD nas neće uništiti

Osnivač kineske kompanije "Huavej" Ren Žengfei kaže da ne postoje nikakve šanse da je Sjedinjene Države unište.

"Čak i ako ubede više zemalja da nas privremeno ne koriste, uvek možemo malo da umanjimo stvari (proizvodnju)", rekao je osnivač "Huaveja" u ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si.
Međutim, on je priznao da potencijalni gubitak narudžbina može imati značajan uticaj na kompaniju.

Prošle nedelje je američki državni sekretar, tokom turneje po istočnoj i centralnoj Evropi, pokušavao da skrene pažnju na politički uticaj koji Kina sprovodi kroz ovog tehnološkog giganta. 

Australija, Novi Zeland, Sjedinjene Države već su zabranile ili ograničile mogućnost da "Huavej" doprema opremu za buduću 5G mrežu. Kanada, u međuvremenu, takođe razmatra da li je "Huavej" ozbiljna bezbednosna pretnja.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Žengfei je rekao da svet ne može da napusti "Huavej" jer je napredniji.

"I ako se svetla pomere ka Zapadu, Istok će nastaviti da sija. I ako Sever ode u tamu, Jug je i dalje tu. Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta", poručio je osnivač "Huaveja".
Inače, američki sud je nedavno podigao krivičnu optužnicu protiv "Huaveja" i Meng Vanžu, uključujući pranje novca, bankovne prevare i krađu poslovnih tajni. Kineski tehnološki gigant poriče bilo kakvu zloupotrebu poslovanja.

Žengfei hapšenje svoje ćerke Meng Vanžu, finansijske direktorke kompanije "Huavej", opisuje kao politički motivisano.

"SAD vole da sankcionišu druge. Kad god postoji problem, oni koristite takve metode borbe. Mi se ovome (hapšenju) protivimo. Ali kad smo već krenuli ovim putem, pustićemo sudove da to reše", istakao je Žengfei.

On se, takođe, osvrnuo i na pitanje koju su zapadne sile potegle - mogućnost da kineska država kroz uređaje "Huaveja" špijunira korisnike i druge zemlje.

"Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju", istakao je Žengfei. 

Izvor: RTS

HuavejSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva