:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 22, 2018   10:05

0

38

Otvoren štand Ministarstva odbrane i VS na Sajmu knjiga

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano je otvoren i štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na kome će biti predstavljeno 20 novih naslova, među kojima posebno mesto pripada ediciji "Ratnik".


 

Načelnik Generalštaba VS, general-potpukovnik Milan Mojsilović, obraćajući se okupljenim gostima i ljubiteljima "vojne" pisane reči uputio je pozdrave u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina. Istakao je da vojno izdavaštvo iz godine u godinu nastavlja da gradi ne samo svoj imidž već i sadržajno prepoznatljiv stav na celokupnoj izdavačkoj mapi Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Na ponos svih, ostajemo čuvari vojnog etosa, tradicije i uspomene na slavnu istoriju, ali i izdavač sa sluhom okrenutim za nova interesovanja čitalačke publike u oblastima kao što su vojne nauke, publicistika, studije bezbednosti, modernizacija, vojna tehnika, naoružanje i slično. Za svaku pohvalu je naših 43 naslova koje smo objavili poslednjih godina u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata", naglasio je Mojsilović. Istakao je da to predstavlja doprinos borbi za istinu o uzrocima i povodima Prvog svetskog rata, a, kako je istakao, i svojevrsna borba protiv revizije koja se odnosi na umanjenje doprinosa Srbije i njene vojske savezničkoj pobedi.

General Mojsilović dodao je da se priča o srpskom ratniku nastavlja sa edicijom "Ratnik", u kojoj, u sedam knjiga, 70 sagovornika svedoči o herojstvu u odbrani Kosova i Metohije vojske tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, tokom NATO agresije 1999. godine.

On je naveo da su prve četiri knjige te edicije ratni dnevnik komandanta Treće armije, general-pukovnika Nebojše Pavkovića, peta knjiga je sećanje komandanata brigada na čelu s komandantom Prištinskog korpusa, generalom Vladimirom Lazarevićem, a šesta i sedma knjiga posvećene su bitkama na Košarama i Paštriku. "Izdvojio bih i knjigu 'Veliki rat - zapisano u kamenu' koja govori o ratnim memorijalima podignutim kao sećanje na ogromne žrtve Velikog rata koje je Srbija dala", naglasio je general Mojsilović. Govoreći o značaju pomenutih dela, načelnik Generalštaba je istakao da ona svedoče o kontinuitetu borbe srpskog naroda za slobodu, izgradnju moderne države i očuvanje identiteta i korena ne samo u nemanjićkoj već i svetosavskoj Srbiji.

Direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Stevica Karapandžin istakao je da je ove godine štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dvostruko veći, kako bi primio sve ljubitelje vojne pisane reči, a zahvaljujući podršci ministra odbrane Aleksandra Vulina, okosnica ovogodišnjeg sajamskog nastupa je edicija "Ratnik" i završnica obeležavanja jubileja stogodišnjice Velikog rata.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga, vojno izdavaštvo publici se predstavilo vojnim knjigama, istorijom, publicistikom, geopolitikom, vojnom tehnikom, vojnim zdravstvom, umetnošću, a takođe i udžbeničkom literaturom namenjenom Univerzitetu odbrane.

Otvaranje štanda obeležili su i proglašenje slogana ovogodišnjeg sajma "Služimo Srbiji", kao i obraćanje potporučnika Maše Ilić, najbolje rangirane kadetkinje 139. klase Vojne akademije. Ilićeva je istakla da je reč o manifestaciji na kojoj Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije već dugi niz godina ostavljaju svoj pečat, pokazujući kako intelektualnim kapacitetima raspolaže i kojim temama se bavi. Okolnosti 21. veka, dodala je, inicirale su angažovanje snaga sistema odbrane na brojnim frontovima, a jedan od njih je i naučnoistraživački rad, kao i stvaralaštvo koje se ogleda u mnogim oblastima.

U kulturno-umetničkom delu programa, posetioci štanda imali su prilike da uživaju i u nastupima Mešovitog hora i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Otvaranju štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 63. Međunarodnom sajmu knjiga prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva