:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 07, 2018   13:40

0

277

Otvorena fabrika "AMM" u "Majnd parku" u Kragujevcu

U industrijskom kompleksu MIND park kod Kragujevca danas je otvorena prva fabrika, „AMM“, koja posluje u okviru „Majnd grupe“, a vlasnik kompanije Milanović Indrustries Gruop (Majnd grupa) Bratislav Milanović je najavio da će u tom parku Simens sledeće godine početi da se pravi tramvaj.

Milanović je zahvalio svima koji su doprineli tom projektu i podsetio da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre samo sedam meseci ‘bili fizikalci sa lopatama’ na tom mestu.

Kaže da je to bila grinfild investicija i da su pokazali danas da nisu „livada ili power point firma“.

„Nalazimo se u prvoj hali koju koristi firma AMM u okviru Majnd gurupe. Hala je izgrađena za šest meseci i ima 8.000 kvadrata“, rekao je on dodajući da je 1. novembra počela prva proizvodnja.

Kako kaže, pored te hale se nalaze još četiri gradilišta, tako da se ukupno gradi trenutno 30.000 kvadrata u Majnd parku.

Milanović je zahvalio predsedniku Srbije na potebnoj infastrukturi za realizaciju toj projekta i što je imao hrabrosti i verovao da će tu nešto biti urađeno. Rekao je da se tu gradi još jedna hala i da dobro napreduje i da će proizvodnja tu sigurno početi 1. marta naredne godine, dok će do kraja 2019. u Majnd parku biti izgradujeno više od 60.000 kvadrata. Prema njegovim rečima, tu će biti izgrađene kantine, naučno tehnološki park, upravna zgrada i drugi sadržali.

„Uspeli smo ovde da nađemo rešenje za fasadu koja nije jednostavna i biće najlepša u okruženju. Obdaniste se gradi, a u januaru 2020. počeće i gradnja logističkog centra koji može da oplužuje potrebe Majnd parka i svih partnera koji će biti ovde“.

Istakao je da je najvažnija edukacija ljudi koji će tu da rade i žive i da je već obučena prva grupa mladih ljudi, kao i da je počela paralelno obuka na Mašinskom fakultetu za specijalne obuke inženjera koji treba da budu kasnije u Majnd parku.

Takođe, navodi da trenutno imaju više od 50 upita i interesovanja za dolazak kompanija u Majnd park iz celog sveta i Srbije i da se pregovara sa osam najboljih koje treba da donesu nove tehnologije u našu zemlju.

Dodaje da se prvi ugovori očekuju početkom naredne godine. Milanović je dodao da će do leta 2020. tu raditi najmanje 1.500 ljudi. Investitor za projekat Mind park je kompanija „Mind Real Estate“ koja je deo Milanović Indrustries Gruop – Mind Group, koja je u vlasništvu Bratislava Milanovića. Simens je početkom februara i zvanično preuzeo preduzeće Milanović inženjering.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, podsetivši da je prvi voz stigao u Kragujevac 1886.godine, i da je tada vozom u centar Šumadije doputovao kralj Milan Obrenović koji je okupljenima govorio o značaju železnice za razvoj Srbije, kao jednom od životnih pitanja za našu otadžbinu, rekao je da njihovi potomci tada nisu mogli ni da slute da će se ovom gradu proizvoditi najmoderniji „parovozovi“ u svetu.

„Još jedan srpski lider, Aleksandar Vučić, kada je položen kamen temeljac, u maniru vizionarskih predaka rekao je tada da više ne može da prebroji fabrike u Sbriji, ali da svakako nema važnije od ovih. Nama u Kragujevcu ovo nije ništa neobično: Danas sve šumadijske opštine imaju izvozni suficit. Ponekad imamo utisak da mi određujemo sudbinu Srbije“, rekao je on.

Nikolić je kazao da je Simens rekao da se oslanja na znanje koje pronalazi u Kragujevcu i naglasio da je „ceo Kragujevac „Majnd park““.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ocenio je da projekti poput ovog pokazuju da je privreda centralni stub nemačko-srpskih odnosa, kao i da oni doprinose tome da se poveća konkurentnost srpske privrede zahvaljujući čemu i Srbija postaje spremnija za pridruživanje EU.

„Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju prve fabrike, to je nešto fascinantno i teško je zamislivo da je ovde pre samo osam meseci bila ledina. Projekt je prezultat dugoročne uspešne saradnje Srbije i Nemačke.Majnd park je izvrstan primer saradnje i onoga što možemo postići“, rekao je Šib u Kragujevcu.

Podsetio je da to ukazuje i na trend da sve više nemačkih kompanija posluje u Srbiji – sada ih ima 400 koje su otvorile 50.000 radnih mesta i uložile dve milijarde evra.

Takođe, smatra Šib ovakvi projekti su važni i zato jer doprinesu povećavanju privrednog rasta Srbije i stvaranja perspektive za građane.

Istakao je i značaj saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja, navodeći da je Kragujevac pravi primer za to kako se povezuju teorija i praksa.

A u pozadini je ideja da se mladima obezbedi bolja budućnost i oklakša pristup na tržište rada, rekao je Šib. Direktor svih Siemensovih fabrika koje proizvode delove za šinska vozila Ulrih Zemzek takođe je izrazio zadovoljstvo što je danas u Kraguejvcu, istakavši da „ovaj munjevit napredak jeste potvrda odluke da poslovne aktivnosti proširimo u Kragujevcu“.

Pre 10 meseci smo kupili fabriku, naveo je on, dodavši da su danas kapaciteti porasli i da danas broj zaposlenih dostiže 600.

„Sa oduševljenjem sam pratio napredak gardnje postrojenja za tramvaje u Majnd parku, to mi daje sigurnost da ćemo u leto 2019. početi sa prozvodnjom avenije tramvaja za svetsko tržište“, rekao je on.

Dodao je da je već počelo forimiranje inženerjig tima i da se jedna grupa već naalzi na obuci u Trefeldu i Beču.

Dodao je da će 100 inženjera biti angažovano.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva