:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 15, 2019   21:06

0

127

Panika u Bundesveru: Špijun slao poverljive informacije Iranu

Bundesver se našao u centru špijunskog skandala nakon što je ugledni nemački nedeljnik „Špigl“ izvestio da je obaveštajna služba Islamske Republike Iran pre mnogo godina regrutovala nemačkog vojnika. Čovek avganistanskog porekla radio je za nemačku vojsku kao prevodilac i imao je pristup osetljivim informacijama.

U Nemačkoj je uhapšen pedesetogodišnji vojnik koji je navodno godinama bio „na liniji“ sa iranskom obaveštajnom službom.

 „Postoje osnovane sumnje da je Abdul Hamid S. radio za stranu obaveštajnu službu. Osumnjičeni je bio prevodilac i kulturni savetnik u Bundesveru. Veruje se da je u tom svojstvu dolazio do važnih informacija koje je prosleđivao iranskoj obaveštajnoj službi“, navodi se u saopštenju Saveznog tužilaštva Nemačke.

„Špigl“ je ranije saopštio da je Hamid imao pristup vrlo osetljivim informacijama, kao što je raspored trupa u Avganistanu, ali i informacijama iz drugih sektora koje su interesantne za iransku obaveštajnu službu.
Prema „Špiglovim“ informacijama, aktivnosti iranske obaveštajne službe u Evropi zadaju sve veće glavobolje lokalnim vlastima. Prošle godine je u Nemačkoj uhapšen iranski diplomata akreditovan u Austriji. Navodno, godinama je imao doušnike u Belgiji i angažovao je dve osobe da izvrše napad na ljude koji su prisustvovali mitingu iranskih opozicionih grupa u Parizu.
Pored toga, navodno su iranske službe orkestrirale hakerske napade na „ciljeve“ u Nemačkoj. U „Špiglovom“ tekstu se navodi da su nemačke vlasti bile ubeđene da Teheran sprema listu potencijalnih jevrejskih meta u Nemačkoj, koje bi bile napadnute u slučaju izbijanja izraelsko-iranskog rata. Međutim, te sumnje još nisu dokazane.

Izvor: Sputnik

nemačkaobaveštajna službabundesver
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva