:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Decembar 10, 2018   10:09

0

145

Pašalić: Niko ne sme da uskrati ljudska prava

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, da ljudska prava niko ne sme da uskrati.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se najranjivijim osobama smatraju osobe sa invaliditetom, stari, deca, Romi, ali i osobe koje ne osećaju imovinsku sigurnost.

"Ljudska prava vezana su za tri stavke – život, slobodu i sigurnost. To ugrožavanje imovinskih prava ističe veliki broj građana. Mi smo podstakli da se o tim temama priča – to su one teme koje se tiču prinudnih izvršenja, regulisanja imovinskih prava u pogledu restitucije, gradnje i legalizacije, i na njih stavljamo težište", rekao je Pašalić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da građani često ne znaju kome da se obrate za pomoć i kada se obrate dobijaju uputstvo da idu kod druge institucije, koje opet navode da nisu nadležne.

"Mi upućujemo ljude tamo gde treba da idu, na institucije koje mogu da reše problem, po pravilu dobre uprave", rekao je Pašalić i dodao da odgovornost nose svi organi izvršne vlasti.

Pašalić navodi i da ljudska prava nisu formula, već da zahtevaju konkretno rešavanje problema pojedinaca i sistemsko rešavanje problema grupa. Iz tih razloga institucija Zaštitnika građana prati koji su najčešći problemi.

"Zaštitnik građana je živ organizam koji se povinuje potrebama i zahtevima građana", naglasio je Pašalić.

Zaštitniku je pristiglo oko 2.000 pritužbi, a Pašalić je sa 600 građana lično govorio. "Žale se na kršenja imovinskih prava, to su jako dugi postupci pred sudovima, neizvršenje presuda, izvršenja za koja građani smatraju da nisu adekvatna", rekao je Pašalić.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Pašalić poziva građane da se obrate instituciji Zaštitnika građana kako bi saznali koja su njihova prava.  "Da znate koja prava imate i da niko ne sme da vam uskrati ta prava", zaključio je Pašalić.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva