:

:

TV Most

Foto: Taнјуг, архива

clock

Decembar 11, 2018   19:24

0

162

Petrič: O Kosovu da se pregovara danonoćno, po modelu Dejtona i Rambujea

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič procenjuje da je u ovom trenutku potrebna velika posvećenost rešavanju kosovskog pitanja, a njegova ideja je, kaže, da treba razmisliti da Brisel organizuje konferenciju koja bi, uz učešće predstavnika Beograda i Prištine trajala dan-noć, do pronalaska rešenja.

U suprotnom, kaže Petrič, pregovori bi mogli trajati još veoma dugo s obzirom na to da u EU na proleće predstoje izbori i da će i umesto Federike Mogerini biti izabran novi komesar.

On je za portal nasiusvetu.com, rekao da će u Briselu nakon izbora sve biti drugačije i da će biti potrebno mnogo vremena da prođe dok se sve ne vrati, kako je rekao, "smislenom dijalogu".

Govoreći o korekciji granica, Petrič, koji je nekada bio ambasador Austrije u Beogradu, konstatuje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači očigledno odlučili da idu na kompromis, koji bi doveo do članstva Srbije u EU, priznavanja kosovske nezavisnosti i članstva Prištine u UN.

Smatra da su načini za postizanje tog cilja veoma različiti, a i mnogo je mera, kaže, koje bi trebalo preduzeti.

"Među njima je i predlog promene granica. Promene granica u prošlosti su uvek bile krvave i nasilne, ovoga puta, ako i kada dođe do takvog rešenja, pod pokroviteljstvom EU, to će biti mirna korekcija granica. To je razlika. Zato sam bio pozitivan i rekao, hajde da ohrabrimo dve strane da pod pokroviteljstvom Brisela nađu rešenje", objasnio je Petrič.

Austrijski diplomata smatra da je neodrživa situacija u kojoj "Srbija i dalje smatra Kosovo delom Srbije, a Kosovo smatra sebe nezavisnim" i dodaje da su "obe strane" do pola u pravu.

Zato je kaže potreban kompromis, a da bi se do njega došlo Brisel, Beograd i Priština moraju da pregovaraju.

"Ideje sam da, s obzirom na to da vreme ističe, možda razmislimo o konferenciji, da EU pozove dve strane, da se pregovara dan i noć sa ciljem da se nađe rešenje, bazirano na onome oko čega su se već složili. Tako ćemo imati različite ponude na stolu, Vučić i Tači će imati svoje predloge, Nemačka svoje, možda Brisel iznese neku poziciju", rekao je Petrič.

U suprotnom, kaže, strahuje da bi rešenje moglo biti odloženo zadugo.

U međuvremenu, primećuje, ako su stvari nerešene - vidite posledice - šta se dešava sa carinama, sa porezima, sa kosovskom vojskom...

"Ti događaji nisu dobri za dijalog i to je potrebno zaustaviti. Zato bi možda naredni korak trebalo da bude da se iz formata dijaloga preorijentišemo na konferenciju", rekao je Petrič i dodao da bi to rešenje moralo da bude održivo i kompromisno.

Zato, ističe, i podržava Vučića i Tačija, jer vidi da obojica žele da nešto postignu.

A to, prema njegovim rečima, znači da će morati da se identifikuju sa rešenjem i da ga podrže.

"Ako se postigne dogovor oko rešenja (da li je to teritorijalno, etnički definisano pitanje, možda postavljanje pitanja ljudima gde žele da žive, poput referenduma, postignuto demokratskim instrumentima), onda će, prema njegovim rečima obe strane, i Priština i Beograd, imati interes da to konačno rešenje bude uspešno i održivo", naveo je Petrič istakavši da njegovo razmišljanje proističe iz dugogodišnjeg iskustva stečenog u Dejtonu, Rambujeu, i na znanju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva