:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 15, 2019   15:35

0

213

Plan Putinove posete, dolazak uz pratnju "migova" Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će na Aerodromu "Nikola Tesla" u četvrtak dočekati šefa ruske države Vladimira Putina. Biće to 14. susret dva lidera. Ova poseta se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima vidi kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju kosovskog problema.

Prema zvaničnom programu posete, avion Vladimira Putina će, kako Tanjug saznaje, kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na Aerodrom "Nikola Tesla" pratiti "migovi" Vojske Srbije.

Predsednik Vučić će na aerodromu lično dočekati i pozdraviti svog ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Posle toga, Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate "Srbija" biti priređen svečani doček.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati priliku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".

Sledi zatim sastanak dva predsednika u takozvanom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici Vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će sastanak biti nastavljen u širem formatu.

Prema informacijama Tanjuga, Vučić i Putin imaće i tet-a-tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta.

U okviru posete, na agendi je i potpisivanje oko 20 sporazuma, a samo deo njih u prisustvu dvojice šefova država.

Sporazumi koji će biti potpisani su iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja (saradnja univerziteta koja će, između ostalog, omogućiti da se mnogo veći broj srpskih studenata, uz stipendije, školuje u Rusiji), zatim u oblasti inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije.

Jedan od svečanijih trenutaka ove posete biće onaj kada će predsednik Rusije uručiti predsedniku Vučiću ored Aleksandra Nevskog, posle čega će se dva predsednika obratiti javnosti.

Aleksandar Vučić biće potom domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će, pored zvaničnika dve zemlje prisustvovati i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Za građane Beograda i Srbije svakako će biti najatraktivniji zajednički odlazak predsednika Vučića i Putina u Hram Svetog Save, gde će im se, u obilasku Kripte i centralnog dela, pridružiti Patrijarh Irinej.

Formalno, to je program susreta, čije će poruke i dogovori sigurno biti dalekosežniji i značajniji nego što se može zaključiti na osnovu zvanične agende.

Izvor: Танјуг

VučićPutinposeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva