:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 15, 2019   8:38

0

234

Počinje Atomekspo, Srbiju predstavlja ministar Popović

U Sočiju danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija "Atomekspo", jedan od najvažnijih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji, na kojoj će Vladu Srbije predstavljati ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On će sa direktorom ruske Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Aleksejem Lihačovim potpisati dva memoranduma o saradnji u oblasti nukelarne energije u mirnodopske svrhe.

Popović će učestvovati i na plenarnoj sednici "Nuklearna energija za bolji život" na kojoj će govoriti i Lihačov, direktor Agencije za nuklearnu energiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Vilijam Magvud, zamenik direktora Generalnog direktorata za energiju Evropske komisije Gerasimos Tomas, kao i predstavnici Kazahstana, Uzbekistana, Indije i Zambije.

Na forumu u organizaciji Rosatoma učestvuju rukovodioci iz ključnih kompanija u globalnoj nuklearnoj industriji, vladine agencije, međunarodne i javne organizacije, kao i vodeći stručnjaci, koji će razgovarati o trenutnom stanju nuklearne industrije i budućim trendovima.

Forum u Sočiju se od 2009. održava jednom godišnje, a Srbija je prvi put učestvovala prošle godine.

Konferencija uključuje konvenciju i izložbu na kojoj će vodeće kompanije iz globalne nuklearne industrije i srodnih sektora predstaviti svoje originalne tehnologije i dizajn.

Forum pruža mogućnosti za umrežavanje, uspostavljanje poslovnih kontakata i potpisivanje sporazuma o partnerstvu, a osim poslovnih događaja, učesnici imaju mogućnost da posete nuklearne elektrane i druge objekte nuklearne industrije kroz organizovane izlete, kao i da uživaju u zabavnom i kulturnom programu.

Državna korporacija "Rosatom" je jedan od globalnih lidera u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe sa poslovima vrednim 130 milijardi dolara.

Prednjači i u razvoju inovacija i novih tehnologija, pre svega u oblastima energetike, medicine, poljoprivrede i industrije.

Posluje na pet kontinenata u više od 50 zemalja i zapošljava 250.000 ljudi u više od 330 preduzeća i 37 nuklearnih postrojenja širom Rusije.

Konferencija "Atomekspo" se inače održava u Glavnom medijskom centru, odakle su tokom 2014. godine mediji pratili 22. Zimske olimpijske igre i 11. Paraolimpijske zimske igre, tokom kojih je bilo prisutno više od 8.000 predstavnika medija.

Izvor: Танјуг

SočiAtomekspo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva