:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2015   12:05

0

144

Podrška SAD reformama i zalaganje za poglavlja



Janjić je, gostujući u jutarnjem "Nacionalnom dnevniku" TV Pink, rekao da su najvažnije političko-bezbednosne poruke Srbiji i da je Vučićeva poseta SAD značajna, jer će ojačati odnose i da predstavlja iskorak ka stvaranju novog poverenja i tešnje saradnje.

Poseta Vučića SAD će biti, kako je ocenio Janjić, "mala fusnota u narednom koraku do kraja godine, kada će se ovi susreti dići na još viši nivo".

Amerika podržava kurs reformi i ponašanje Srbije u regionu i očekuje od Srbije da bude igrač u regionu, ukazao je Janjić i dodao da to do sada nije bio slučaj, jer je Amerika uvek Srbiju gledala kolataralno, vezano za Kosovo i BiH.

Poseta će, prema Janjićevim rečima, doprineti i institucionalnom završetku slučajeva oko paljenja američke ambasade i braće Bitići i otvara se mogućnost da Amerika pomogne suđenja za zločine učinjene na Kosovu.

Amerika će preko svojih kompanija logistički podržati ideju o stvaranju zapadnobalkanske mreže proizvodnje i prenosa električne energije, što je garant za elektroenergetsku bezbednost Srbije, istakao je Janjić.

Janjić je ukazao da je premijer Vučić učinio iskorak u odnosu na domaće političare koji su prilikom dosadašnjih poseta SAD uglavnom išli samo kod srpskog kokusa, koji je manje uticajan i da je srpski premijer iskoračio i ka takozvanom proalbanskom kokusu i senatoru Džonu Mekejnu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva