:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2019   19:28

0

242

Pompeo u Budimpešti: SAD neće dozvoliti da Putin napravi razdor u NATO

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Budimpeštu, prvu stanicu višednevne posete centralnoj Evropi. Na vrhu njegove agende je zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog rasta uticaja Kine i Rusije u tom regionu.

Pompeo je rekao novinarima u Budimpešti da SAD neće dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da napravi razdor između prijatelja i NATO-a. Dodao je da će upoznati Mađarsku i druge zemlje s rizicima koje nosi oprema kineskog proizvođača mobilnih telefona "Huavej". Kako je najavljeno u Vašingtonu, Pompeo će tražiti od Mađarske i da odustane od podrške Turskom toku i da ubrza završetak pogona za prihvat američkog tečnog gasa.

"Sjedinjene Države su posvećene saradnji sa evropski zemljama. One su važan deo američke nacionalne bezbednosti", rekao je Pompeo.

Kako je ocenio, odsustvo SAD iz regiona zbog politike prethodne američke administracije bilo je "glupo i naštetilo je američkim nacionalnim interesima.''

Posetom Budimpešti Pompeo je započeo turneju po zemljama Centralne Evrope tokom koje će, kako ocenjuje AP, na vrhu njegove agende biti zabrinutost SAD zbog rastućeg uticaja Kine i Rusije u tom regionu. Američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da će Pompeo o ovoj problematici razgovarati u Mađarskoj i Slovačkoj tokom posete ovim zemljama u ponedeljak i utorak.

Ti zvaničnici navode da će američki državni sekretar tamošnjim liderima snažno ukazati na značaj suzbijanja napora Kine i Rusije da te zemlje udalji od Zapada. Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posetiti Poljsku, Belgiju i Island.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

budimpeštapompeo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva