:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 23, 2019   10:50

0

237

Popis u Albaniji pod pritiskom SE zbog manjina

Savet Evrope zahteva od Albanije da poštuje načelo slobodnog izražavanja nacionalnih manjina tokom popisa koji će biti održan sledeće godine, prenosi portal A1on.

Savet je pozvao Albaniju da obezbedi obavezno izjašnjavanje o nacionalnoj i verskoj pripadnosti tokom popisa.

Istovremeno, SE apeluje na Albaniju da započne sa sprovođenjem usvojenih zakona u tom smeru i zahteva od vlasti da se ne poziva samo na arhivske podatke i one iz matične evidencije u vezi identifikovanja građana kao pripadnika određene manjinske grupe.

Još na početku poslednjeg popisa, koji je sproveden u oktobru 2011. godine, nacionalne manjine zajedničkom deklaracijom su informisale albanske vlasti i međunarodni faktor da će bojkotovati popis, jer tadašnja albanska vlast nije prihvatila nijedan njihov zahtev.

U toj deklaraciji predstavnici manjinskih grupa saopštili su da ne priznaju rezultate popisa, jer je proces bio izmanipulisan, zloupotrebljen i nedovoljno transparentan.

U poslednjem izveštaju Saveta Evrope uočava se da se Romi i Egipćani u Albaniji suočavaju sa izraženom nejednakošću i diskriminacijom, posebno na lokalnom nivou.

Savet je zahtevao od vlasti u Tirani da poboljšaju uslove života nacionalnih manjina, posebno u pogledu dostupnosti radnih mesta, obrazovanja, zdravlja i integracije.

Izvor: Танјуг

Savet EvropeAlbanijaPopis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva