:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 17, 2019   9:45

0

391

Popović:Trećina sporazuma iz oblasti inovacija

Trećina sporazuma koji će danas biti potpisani sa ruskom stranom odnosi se na inovacije i digitalizaciju, kaže ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

 

On je, gostujući na TV Pink, rekao da su Rusi shvatili da je budućnost u digitalizaciji države i industrije.

"Budućnost sveta je u digitalizaciji, jer ona pojeftinjuje život za ljude. Digitalizacija će ukidati neka radna mesta, ali će se otvarati nova", rekao je Popović i dodao da sa tehničkih fakulteta u Srbiji izlaze najbolji inženjeru.

Kao važne sporazume koji će danas biti potpisani naveo je sporazume o korištenju atomske energije, jedan za korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe i otvaranje zajednickog Centra za nukleurnu nauku, tehnologije i inovacije, sa ruskom državnom korporacijom "Rosatom".

Popović je podsetio da je Srbija između dva rata bila jedna od vodećih zemalja u oblasti naučno- tehnoloških istraživanja u oblasti nuklearne fizike i hemije. 

Srpski akademik Pavle Savić je radio sa Marijom Kiri, svetskim imenom iz oblasti nuklerane fizike i hemije, a bio je nominovan i za Nobeloviu nagradu, ali sticajem okolnosti nije je dobio. 

Popović kaže da su nuklearna istraživanja u Srbiji poslednjih 30 godina zapostavljena. 

Kako kaže nuklerana energija koristi se u svetu u mirnodopske svrhe, a Srbija sve preparate za lečenje kancerogenih oboljenja uvozi iz inostranstva.

Popović kaže da Rusija daje Srbiji na raspolaganje sve svoje satelite, a satelitski snimci moći će da se koriste za unapređenje poljoprivrede, ali i u saobraćaju.

"Rusija nam daje besplatno da koristimo satelite u poljoprivredi, ali i saobraćaju", pojasnio je on.

Dodaje da je Srbija jedina zemlja koja nema carine na izvoz robe u Rusiju, ali da taj potencijal nije dovoljno iskorišten.

"Ova poseta ruskog predsednika Vladimira Putina može da bude podstrek da još više izvozimo u Rusiju i Evroaziju, jer to je tržište od 200 miliona ljudi", zaključio je ministar.

rusijasrbijasporazumiinovacijeputindigitalizacijatehnologija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva