:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

April 25, 2019   16:47

0

312

Poseta Kim Džong Una pokazuje da je Rusija važan međunarodni igrač

Želja severnokorejskog rukovodstva da aktivnije uključi Rusiju u rešavanje korejskog pitanja je jasna - Pjongjang i Moskva imaju slične stavove o merama usmerenim ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva, smatra šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
 

Lideri Rusije i Severne Koreje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, sastali su se 25. aprila u Vladivostoku.

„Bez obzira na to što nakon prvog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera nije usvojen nikakav zajednički dokument, očigledno je da je taj sastanak bio više nego simboličan", napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Kako se i očekivalo, u centru pažnje bio je nuklearni problem Korejskog poluostrva, rekao je senator i dodao da su „Vladimir Putin i Kim Džong Un taj problem analizirali iz ugla drugačijeg od onog iz kojeg su ga posmatrali lider Severne Koreje i predsednik SAD Donald Tramp u Vijetnamu".

„U februaru je sve završeno, kao što je poznato, bez rezultata. Drugačije nije ni moglo biti, ako imamo u vidu očigledno neispunjive uslove Vašingtona iz serije 'ujutru stolice, uveče novac'. Prvo jednostrano razoružavanje Severne Koreje, a tek onda odustajanje SAD od sankcija", naveo je Kosačov.

Prema njegovom mišljenju, severnokorejski lider je pokazao karakter, a nedavnim raketnim probama je potvrdio i da se ne oseća kao da je priteran uza zid.

Senator smatra da je razumljivo to što Kim Džong Un želi aktivnije da uključi Rusiju u rešavanje korejske krize.

„Moskva se dosledno drži politike usaglašene s Pekingom, u okviru plana koji su zajedno predložili, a koji podrazumeva istovremena dejstva Severne Koreje, SAD i njihovih saveznika u smanjivanju napetosti i postizanju glavnog cilja — denuklearizacije poluostrva", naveo je Kosačov.
Prema njegovim rečima, svojom posetom severnokorejski lider je u nekoj meri uravnotežio ulogu Kine koja je, definitivno, veoma velika, i demantovao mišljenje o tome da je Rusiji u ovom poslu poverena veoma skromna uloga.

„Pjongjang očigledno vidi situaciju drugačije i spreman je aktivnije da sarađuje s Rusijom i neposredno s predsednikom Putinom, što je potvrđeno i tokom samita na ostrvu Ruskom", naveo je Kosačov.

Senator je dodao da dve zemlje zbližava i to što su se obe našle pod udarom američkih sankcija, neefikasnih, ali značajnih. Zbog toga je analiziran ne toliko korejski, koliko ameirčki problem, jer je upravo taj faktor, kako je naveo Kosačov, doveo do zaoštravanja problema ne samo na Korejskom poluostrbvu nego, na primer, i u Iranu i Venecueli.

„Na sastanku lidera Rusije i Severne Koreje su, naravno, razmatrana i bilateralna pitanja, među kojima i to kako ih realizovati u uslovima nelegitimnih sankcija SAD", dodao je senator.

On je zaključio da se može reći da su obe strane postigle svoje ciljeve.

„Pokazale su jedinstvo pogleda na mnoga pitanja u vezi s korejskom tematikom. Kim Džong Un je proširio dijapazon svojih diplomatskih napora pokazavši da Pjongjang ne živi samo od Kine. Rusija je potvrdila status važnog međunarodnog igrača, bez kog se ne rešavaju ključni svetski problemi", zaključio je političar. 

Izvor: Sputnik

PutinKim Džong UnRusijaSeverna Korejasastanak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva