:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2019   17:38

0

209

Postavljen i osveštan krst na spomeniku u Hoči

Krst sa spomenika ubijenim Srbima sa područja opštine Orahovac koji je nedavno uklonjen, ponovo je postavljen. Danas je obavljen i čin osvećenja. Osim krsta, postavljena je i nova zasatava.

Krst je napravljen uz pomoć udruženja „Prijatelji Dečana“ (Amici di Decani).

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici Privremenog organa i direktor ali i učenici, nastavno osoblje i direktor OŠ Svetozar Marković u Velikoj Hoči.

Prisutni su bili i predstavnici Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca. Predsednik udruženja Negovan Mavrić kaže da je dan kada je uklonjen krsti i srpska zastava sa ovog spoemnika bio jako težak za sve članove porodice ubijenih i nestalih ali i za meštanje Velike Hoče.

On je poručio izgrednicima da ne diraju krst. „Mi smo taj krst vratili uz pomoć Prijatelja Dečana kojima se mi iskreno zahvaljujemo i ja kao predstavnik porodica ali i cela opština Orahovac, odnosno Srbi iz Velike Hoče“.

Kaže da je potpuno skidanje krsta i zastave bilo upereno, ne samo protiv Srba koji žive u Hoči, već i protiv pravoslavne vere.

„Da neko u ovo doba ruši krst, to nije protiv nas ovde, to je protiv naše vere. Ja znam da su tri puta skidali zastavu. Ta zastava je simbol države i to im smeta. Ali rušiti krst...To nije upereno prema ovim mrtvim i kidanpovanim ljudima, to je upereno protiv svih koji se pred ovim krstom mole“, kaže Mavrić.

Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima iz orahovačkog kraja postavljen je 2009. godine.

Izvor: RTV KIM

V.Hočazastavakrst
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva