:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   11:10

0

215

Postignut dogovor: Srbiji novi aranžman s MMF

Reč je o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI, novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir politika predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška MMF-a. 

Program podržan od strane PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda. 

“Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu, i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko 2 procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije“, naveo je Ruf, saopšteno je iz MMF-a. 

Kako je objasnio, fiskalna politika pod okriljem PCI ima za cilj očuvanje pozitivnih rezultata koje nije bilo lako postići, u cilju obezbeđenja stabilne silazne putanje javnog duga, uz pružanje podrške bržem održivom rastu. 

„Očekujemo da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit. Od 2019. godine pa nadalje, cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada. Takođe bi omogućilo ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u“, naveo je Ruf. 

Prema njegovim rečima, program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. 

„Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi. Reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima. Jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok“, rekao je šef Misije MMF za Srbiju. 

Ruf je naveo i da je postojeći okvir za targetiranje inflacije i dalje odgovarajući u smislu održavanja stabilne inflacije i apsorpcije eksternih šokova. 

„PCI ima za cilj dalje jačanje koordinacije sa Upravom za javni dug u svrhu upravljanja likvidnošću i promovisanje dinarizacije. Reforme nadzora i regulacije u finansijskom sektoru fokusiraće se na unapređenje otpornosti, puno usklađivanje sa standardima EU i završetak reformi državnih finansijskih institucija. PCI će takođe podržati vlasti Srbije u naporima da se pozabave utvrđenim slabostima okvira za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma“, rekao je. 

“Primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenom privatnim sektorom. Prioriteti u pogledu politike uključuju borbu protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća, i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike“, rekao je Ruf. 

Tim MMF, koji je predvodio Džejms Rouf, posetio je Beograd u periodu od 11. do 13. juna 2018. godine radi završetka razgovora o programu vlasti Srbije koji se tiče ekonomskih reformi koji bi podržao MMF kroz Instrument za koordinaciju politika (84, PCI) u trajanju od 30 meseci. Razmatranje na Izvršnom odboru je okvirno planirano za sredinu jula.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva