:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo građevinarstva

clock

Januar 17, 2019   12:05

0

218

Potpisan novi ugovor sa Ruskim železnicama vredan 230 miliona evra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između "Infrastruktura železnice Srbije" i "RŽD internešenela" za nove projekte na železnici, vrednog 230 miliona evra.

"Na ovom ugovoru radimo unazad dve godine i srećni smo što nastavljamo uspešnu saradnju sa Ruskim železnicama. Krećemo u nove projekte – izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta. Takođe, krećemo u izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometar barske pruge, koja će početi tokom 2020. godine", izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da će tokom današnje posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji biti potpisan 21 dokument, među kojima je ugovor za projekte na železnici jedini komercijalni ugovor.

"U prethodne četiri godine ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju železnice projekte vredne milijardu evra i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku. Sada krećemo u nove projekte, jer naš je cilj da Srbija ima potpuno modernu železnicu koja je povezuje sa regionom i Evropom", rekla je ona.

Miroljub Jevtić, direktor "Infrastruktura železnice Srbije", rekao je da je ovo veliki dan za srpsku železnicu, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i Ruskim železnicama.

"Nastavljamo izuzetno plodonosnu saradnju sa kompanijom RŽD, očekuje nas, između ostalog, modernizacija barske pruge u koju se nije ulagalo od kada je izgrađena. Hvala Vladi Srbije i potpredsednici Mihajlović na podršci", rekao je Jevtić.

Sergej Pavlov, generalni direktor "RŽD internešenela", izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora logičan nastavak uspešne saradnje srpske i ruske železnice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za železnicu, okvirne vrednosti od 127,4 miliona evra, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona evra i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namenjeno preostalih 10,7 miliona evra. Precizne vrednosti za svaki projekat biće poznate nakon izrade tehničke dokumentacije.

Izvor: RTV

rusijasrbijaželezniceugovoriprojekti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva