:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2019   13:24

0

157

Pozivi EU da Srbija bira između nje i Rusije - stara kolonijalna navika

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da pozivi iz Evropske unije Srbiji da bira između EU i Rusije predstavljaju odraz "starih kolonijalnih navika" te da se Moskva protivi toj logici EU koja nameće izbor "ili Rusija ili EU".

"Evropa veruje da Srbija mora na kraju da bira između Rusije i EU", rekao je šef ruske diplomatije na godišnjoj konferenciji za novinare, prenela je agencija Tass.

"Ovaj zastareo mentalitet odražava stari kolonijalni pristup. Već sam navodio primer kada je Evropska unija išla tim putem jednostranih zahteva i logikom 'ili-ili'. Ministar spoljnih poslova Belgije je 2014. otvoreno zahtevao da Ukrajinci moraju da izaberu da li će biti sa Rusijom ili sa Evropom", podsetio je Lavrov.

Kako je rekao, provokativni pristupi koji odražavaju raspoloženje velikih sila ne odgovaraju onim odlukama koje smo donosili u okviru OEBS i EU.

Lavrov je naveo i da se EU ne ustručava da traži da Beograd prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u Evropsku uniju, kao i da se pridruži evropskoj politici prema Rusiji, uključujući pritisak sankcijama.

Lavrov smatra da je nepristojno zauzimati takav stav i dodaje da je više puta govorio da se EU sve vreme ponosi svojim jedinstvom, ali kaže da se to jedinstvo u poslednje vreme gradi na osnovu najmanjeg imenitelja.

"Kada se traži od drugih država EU da zauzmu stavove koji u vezi sa Rusijom očigledno predstavljaju predubeđenje i diskriminatorski su", ocenio je Lavrov.

Lavrov ističe da treba da se odustane od te logike "ili sa Rusijom ili sa EU".

"Hajde da se vratimo na ono vreme kada su veliki Evropljani, uključujući i De Gola, promovisali svoj san, svoju viziju jedinstvenog prostora" od Atlantika do Pacifika, rekao je Lavrov.

Ti dogovori, dodao je on, se u praksi ne sprovode.

"Mi se zalažemo za povratak na filozofiju zajedničke saradnje na osnovu balansa interesa, a ne na osnovu nametanja pogleda koje izrađuje mala grupa država, bez obzira koliko da su uticajni", zaključio je Lavrov.

Rusija ne može da se složi s pristupanjem BiH NATO

Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO, izjavio je Lavrov.

"Pravila koja se promovišu na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je pre moguće", rekao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da SAD već duže vreme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO.

"Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čim Rusija ne može da se složi...", rekao je Lavrov.

"U situaciji kada svi proklamujemo nameru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i obezbedi jednaka i nedeljiva bezbednost u evroatlantskom regionu, to onda predstavlja zamenu međunarodnog prava sa 'NATO-centričnim' pravilima, umesto univerzalnim", dodao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

Izvor: Танјуг

LavrovSrbijaRusijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva