:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2018   22:34

0

264

Predstavljen izveštaj OEBS-a o obrazovanju

Misija OEBS-a predstavila je izveštaj o pristupu manjinskih zajednica preduniverzitetskom obrazovanju na Kosovu. Ambasador Jan Bratu, ukazao je na važnost obrazovanja svakog pojedinca za razvoj jednog društva, pritom pohvaljujući kosovske institucije koje su uložile napore da se poboljša obrazovanje zajednica na Kosovu.

“Za osobe koje pripadaju nevećinskim zajednicama, pravo na obrazovanje ima veliki uticaj i to je povezano i sa jezicima zajednice. Pored toga, u ovom izveštaju bavimo se i međunarodnim instrumentima ljudskih prava, koje se odnose na obrazovanje i pre svega to se odnosi na pravo svakog da se obrazuje na jeziku koji sam izabere i da su institucije u obavezi da to svakom obezbede”, istakao je Jan Bratu, Šef misije OEBS-a na Kosovu.

Živojin Ćirković, ispred Savetodavnog veća za zajednice, prvo je ukazao na problem da mnogi poslanici u skupštini Kosova i ne znaju šta tačno znači savetodavno veće i čime se bave, a zatim ukazao na važnost da svaka zajednica ima pravo na učenje svog jezika.

“Redovno ću pozivati sva ministarstva koja su u mogućnosti da pomognu nevećinskim zajednicama, a u savetodavnom veću prisutna su devet ministarstva. Tako da od nove godine, voleo bih da vidim Ministra obrazovanja i da na sastanku u veću otvoreno popričamo o problemima koja jesu na zajednici, a pokrili smo celokupnu teritoriju Kosova”, dodao je Ćirković.

Izveštaj je dobar osnov za rešavanje problema sa kojima se pripadnici manjinskih zajednica suočavaju u prilikom obrazovanja.

“Ako imamo osnovno pravo na obrazovanje, onda moramo mi kao institucija braniti pravo da se naša deca integrišu da imaju mogućnost jednakog obrazovanja. Danas postoje škole na ovim prostorima gde imate etničku pripadnost samo jedne grupe, to je problem i taj se problem nekako odbacuje”, kazao je Gazmend Salijević, aktivista civilnog društva.

Kao glavni problem zajednica u njihovom obrazovanju, navodi se međusobno priznavanje diploma, nastava na svom jeziku i nabavka udžbenika na jezicima nevećinskih zajednica.

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

KiMOEBSobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva