:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2018   10:49

0

185

Pregovori sa EU – koje obaveze preuzima Srbija sa novim poglavljima

Očekivalo se više, ali Srbija će u ponedeljak u Briselu otvoriti dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom: 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 koje se odnosi na statistiku. Na čekanju i ovoga puta ostaje poglavlje 9 o finansijama.

U evrima, podsvesno već računamo, a dinarima ćemo da plaćamo sve dok ne ispunimo sve obaveze iz makroekonomskog poglavlja 17.

"Onog trenutka kad budemo zatvarali ovo poglavlje, to će značiti da smo mi na samom pragu faktički ulaska u monetarnu uniju, odnosno zone evra", kaže Marko Malović, koordinator Radne grupe za poglavlje 17.

Dok dotle stignemo čeka nas usvajanje hrpe zakona, recimo o Narodnoj banci Srbije, koji treba da je svrsta u red evropskih centralnih banaka. Na efekte poglavlja 17 građani će pričekati, ali državu ono uvodi u pravu štednju.

"U oblasti fiskalne politike, približavanje Srbije EU i evrozoni, moglo bi barem u teoriji da odlučnije ublaži problem, opštenarodnog plaćanja ceha dugogodišnjih neracionalnosti u sveri naših javnih preduzeća. Zatim da otkloni rasipništvo jednog dela državnog aparata u sferi budžetskih rashoda, i da minimizira propuste u biranju budžetskih prihoda", ističe Malović.

U bazama Eurostata, Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda, odavno je statistika Srbije, ali poglavlje 18 otvaramo tek sada, kada smo sa Unijom rešili problem prikazivanja statistike sa Kosova i Metohije, koju odavno ne dobijamo.

"Poglavlje 18 statistika važna je zbog povećanja kvaliteta podataka koji će služiti za ocenjivanje i merenje usvojenih ili dogovorenih politika. Dakle poglavlje 18 je važno zbog svih drugih poglavlja jer je statistika taj instrument na osnovu kojeg se sagledava napredak u procesu pristupanja EU", ističe Miladin Kovačević, direktor Republičkog zadova za statistiku.

U fioci opet ostaje jedno od najvažnijih, poglavlje 9, o finansijama - krvotoku svake države. Dok ga ne otvorimo, mogli bi ozbiljnije da se pozabavimo berzanskom aktivnošću. U Beogradskoj bankarskoj akademiji gde se prati svetska berza otkrivaju koje su nam slabe tačke.

"Postoje problemi koji mogu da se pojave u pregovorima a to je nedovoljno razvijeno tržište kapitala. To je nešto što je problem celog društva jer mi smo bankocentrični jer uglavnom idemo u banku i uzimamo kredite. Za privredu naročito je važno , pogotovo za mala, srednja preduzeća, za one koji su preduzetnici, da znaju da nije samo banka izvor dodatnog kapitala, da to može biti i tržište kapitala, odnosno berza gde vi obezbeđujete zapravo taj dodatni kapital za razvoj nekog projekta firme", ističe dr Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije.

Sa dva poglavlja čije otvaranje iščekujemo, Srbija će imati ukupno 16 otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva