:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 13, 2019   8:31

0

38

Priština gluva na poruke Berlina

Nema mnogo informacija i detalja sa sastanaka koje su dvojica najbližih savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel vodili u Prištini i u Beogradu. Kako mediji prenose, misija im je bila da spuste tenzije i omoguće nastavak dijaloga dve strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd i Priština nisu bliže dogovoru.

"Ne pregovaraju Nemci sa Prištinom, već mi, a tih pregovora nema. Što se tiče taksi i ukidanja taksi, ja ne verujem da će se to uskoro dogoditi jer oni koji su taksu uveli smatraju da imaju veliku i značajnu političku podršku interno na tzv. kosovskoj političkoj sceni. Ali svejedno, platforma koju su doneli je loša i ja sam sa platformom upoznao savetnike gospođe Merkel i rekao da je toliko užasna da ne vidim način da to bude promenjeno u budućnosti", rekao je Vučić.

Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je sa savetnicima Angele Merkel razgovarao o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji i evroatlantskom putu Prištine.

"Zahvalni smo na stalnoj podršci Nemačke u svim fazama procesa izgradnje države na Kosovu. Nemačka je važan ekonomski i politički partner Kosova i njegov snažan glas u evroatlantskim strukturama", napisao je Haradinaj.

Dugogodišnji dopisnik iz Nemačke, Miroslav Stojanović, smatra da su razgovori sa savetnicima Angele Merkel u Beogradu i Prištini bili važni, ali svakako ne i presudni za nastavak dijaloga.

"Nemačka je, naravno, regionalna sila, a njen uticaj u ovom regionu je veliki, ali nije presudan. Mislim da će odlučivanje biti na nekim drugim stranama i pretpostavljam da je ova užurbana diplomatska aktivnost trka rivala, to je trka za uticaj na području na kojem žele da uspostave jači uticaj", navodi Stojanović.

Jan Heker, spoljnopolitički savetnik Angele Merkel, i Matijas Litenberg, njen savetnik za Balkan, nisu davali izjave nakon sastanaka.

Mediji prenose da su tražili od Prištine da ukine uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH, ali i da su ponovili da je za Berlin neprihvatljivo bilo kakvo menjanje granica na Balkanu.

Dobri lični odnosi Merkelove i Vučića teško da mogu imati uticaj na takav stav Berlina, smatra Stojanović.

"Ne, na ovom pitanju nikako. U ekonomskoj, privrednoj sferi verovatno mnogo doprinose. Verovatno je talas investitora došao uz ohrabrenje Merkelove, ali tamo gde su zakopani nemački politički interesi, tu nema pomeranja. To je i sam predsednik rekao posle razgovora sa njom, da su njihovi stavovi različiti i da on nije uspeo da je ubedi u stanovište koje je izneo pred nju", dodaje Stojanović.

Izveštač RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević objašnjava da, kad je reč o međunarodnim partnerima, Merkelova nema prijatelja.

"Kad su u pitanju međunarodni partneri, Merkelova nema prijatelja u smislu da bi to moglo da utiče da ona promeni spoljnu politiku Nemačke. To se najbolje vidi na primeru Francuske, kada Pariz bezuspešno pokušava da nagovori Nemačku na reformu evrozone koju je predložio Makron. Što se tiče očekivanja od Srbije, njih je najiskrenije u javnosti izgovorio nemački ambador u UN na sednici SB. On je rekao da put Srbije ka članstvu u EU vodi preko uspešnog dijaloga o normalizaciji uz priznanje nezavisnosti Kosova", objašnjava Radičević.

Pre Nemaca, sa predstavnicima kosovskih vlasti razgovarao je i američki državni podsekretar za politiku Dejvid Hejl. Stojanović objašnjava da je grozničava diplomatska aktivnost motivisana evropskim izborima, koji su u maju. "Želeli bi da EU ostvari uspeh sa kojim bi izašli pred birače. To je važno i Trampu jer se sada lomi ta situacija oko kandidature za drugi mandat. Izbori za Evropski parlament su u maju i dosta su važni jer mogu da promene politički reljef u Evropi i donesu obnovljenu politiku nacionalnih država", napominje Stojanović.

Izbori za Evropski parlament nisu daleko, a rešenje za KiM ne izgleda blizu. "Plašim se da smo veoma daleko od bilo kakvog rešenja, plašim se da smo daleko od ukidanja taksi i te vrste normalizacije protoka robe i usluga, a nadam se da ćemo imati dovoljno snage i mudrosti da sačuvamo mir", izjavio je predsednik Vučić.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici nije hteo da komentariše stavove "drugih strana" o Kosovu, samo je ponovio da se Brisel zalaže za postizanje sporazuma koji će biti pravno obavezujući, uz punu normalizaciju odnosa.

Izvor: RTS

KosovoDijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva