:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 15, 2018   12:41

0

114

Proslavljena slava Sveti Vrači u Berkovu kod Kline

Selo Berkovo  u Metohiji nalazi se  desetak kilometara  od Kline, smešteno uz put prema Đurakovcu i dalje prema Istoku. U njemu danas ima oko 14 povratnickih kuća, u kojima zivi oko 20-ak Srba.Porodica Save Banjca na vekovno ognjište vratila se 2007 godine. Naša ekipa ih je posetila  na dan njihove krsne slave Svetih Vrača.

Porodica Banjac, u selu Berkovu , nadomak Kline, slavi krsnu slavu Svete Vrače. Kako bi u krugu prijatelja , po starim srpskim običajima, proslavili svece Kozmu i Damjana, domaćica Ljubinka pripremila je bogatu trpezu.

"Najbitniji je slavski kolač, pšenica i sveća, a za sve drugo kolikose ima, sve ostalo je gozba", rekla je Ljubinka Banjac.

Jedini način da se ljudi ovde druže jeste da se okupljaju po slavamna ili u crkvu na molitvu, naglašava Ratko Bičanin iz Velikog Kruševa.

Nakon oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, Savo Banjac se sa porodicom vratio na pradedovsko ognjište 2007.godine, najpre u selo Vidanje, a potom u Berkovo, gde i danas živi u kući od 60 kvadrata. Ovih dana dobio je i građevinski materijal za proširenje, koji je obezbedila Kancelarija za KiM.

"Ovo nam mnogo znači, jer je prostor za nas bio mali. Zahvaljujem onima koji su nas se setili", rekao je Savo.

Porodica Banjac živi od poljoprivrede i pomoći za povratnike. Savo Banjac duži kombi manastira Visoki Dečani za potrebe sela i manastira. Ne žali se na ovakav život. Bitno je da je svoj na svome, ali , kako kaže, voleo bi da bar jedna plata bude sigurna u njegovom domu.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva