:

:

TV Most

clock

April 24, 2019   11:40

0

306

Prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, potpisala je prvog dana posete Pekingu više sporazuma i memoranduma. Dogovoreno je i obrazovanje Radne grupe za investicionu saradnju.

Delegacija Srbije boravi u Pekingu, a predsedniku Srbije je priređen svečani doček. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa konzorcijumom "Power Construction Company of China i Azvirt (Azerbejdžan)" Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije Projekta izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E70/E75 i teretne obilazne pruge, deonica Bubanj Potok–Pančevo (Sektor C).

Dužina deonice Bubanj Potok–Pančevo je oko 31 kilometar i uključuje novi drumsko-železnički most preko Dunava kod Vinče. Procenjena vrednost izvođenja radova okvirno iznosi oko 500 miliona evra.

Izgradnjom obilaznice omogućiće se povezivanje Koridora 10 i Koridora 11 na prstenu oko Beograda koji će biti saobraćajno čvorište regionalnih puteva, brži razvoj Beograda i izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centra.

Mihajlovićeva je sa kineskom kompanijom CRBC potpisala i Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru 10, deonice Beograd–Niš–Preševo–državna granica sa Republikom Severnom Makedonijom.

Rekonstrukcija kompletnog železničkog Koridora 10 kroz Srbiju je važna zbog železničkog povezivanja centralne Evrope sa lukom Pirej.

To je ujedno i strateški cilj saradnje Srbije sa Kinom – razvoj i promocija rute kopnenog dela Pomorskog puta svile – železničko-drumskog koridora od luke Pirej do Centralne i Srednje Evrope sa strateškom rutom preko teritorije Srbije.
Potpredsednica Vlade je potpisala i Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva trgovine Kine o obrazovanju Radne grupe za investicionu saradnju.

Radna grupa, kako je predviđeno, obrazuje se u cilju unapređenja bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, jačanja investicione saradnje u različitim oblastima, u cilju razmenu informacija o zakonima, propisima, politikama i drugim srodnim informacijama koje nisu poverljive prirode, a odnose se na investicije, i dr.

Radna grupa će raditi u okviru postojeće Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, a njeni glavni zadaci su investiciona saradnja, saradnja u infrastrukturi, olakšavanje investicija, regionalna investiciona saradnja, promocija investicija u industriju, finansiranje finansijskih institucija.

Potpisala je i Memorandum o razumevanju između Srbije i kompanije "Power Construction Corporation of China, Limited" o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Osnov za potpisivanje Memoranduma je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Srbije i Vlade Kine potpisanog avgusta 2009, ali i dobra saradnja sa kineskim partnerima na dosadašnjim projektima.

Memorandum će omogućiti blisku saradnju strana u pripremi prihvatljivih tehničkih, komercijalnih i finansijskih rešenja za razvoj projekta, a strane će preduzeti i aktivnosti u vidu implementacije i finansiranja projekta putem javno-privatnog partnerstva ili drugih izvodljivih modela finansiranja na osnovu međusobnih dogovorenih uslova i sklapanja daljih ugovora.
Ministarka Mihajlović potpisaće tokom posete Kini i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Kine.

Vrednost projekata Srbije i Kine u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi ukupno oko 7,5 milijardi evra.

Ministar finansija Siniša Mali potpisaće, tokom posete, Ugovor o finansiranju radova na izgradnji deonice auto-puta na Koridoru 11, Preljina–Požega sa kineskom Eksim bankom.

Ugovor se tiče deonice dužine 30,9 kilometara, a vrednost izgradnje je 523,53 miliona dolara (450 miliona evra). Izvođač je kineska kompanija "CCCC", a rok za izvođenje radova je 36 meseci.

Skoro jednu trećinu trase čine mostovi i tuneli – ukupno tri tunela i 35 mostova.

Ovaj auto-put, koji povezuje tri lokalne samouprave – Čačak, Lučani i Požega i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, važan je ne samo za brži razvoj ovog dela Srbije, a pre svega Moravičkog okruga, nego i za regionalno povezivanje.

Kod Požege će se ukrštati auto-putevi koji idu ka Bosni i Hercegovini (auto-put Beograd–Sarajevo) i ka Crnoj Gori (Koridor 11), a kod Čačka se Moravskim koridorom povezuju Koridor 11 i Koridor 10, ka Bugarskoj i Grčkoj.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je tri sporazuma sa kineskom kompanijom CRBC kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivaju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

Popović je na sastanku sa kineskim ministrom za nauku i tehnologije Vang Zigangom dogovorio da Srbija ove jeseni bude domaćin ministarske konferencije o inovacijama u okviru inicijative "Pojas i put".

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Huavej" za projekat "Pametni gradovi".
Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije "Huavej" kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će u Kini potpisati Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Izvor: RTS

KinaSrbijaPojas i putpotpisani ugovori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva