:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 19, 2018   8:42

0

95

Psiholozi u Ministarstvu rada kako bi radnici bili uspešniji

Kakvi su odnosi među zaposlenima u Ministarstvu rada, zapitali su se mnogi na vest da to ministarstvo angažuje četiri psihologa, i to od specijalizovane agencije. Ministar odgovara da je to deo pripreme za novu sistematizaciju, koju sva ministarstva treba da sprovedu od 1. januara. Sindikati i stručnjaci smatraju da su psiholozi zaposlenima potrebni, ali kroz jačanje takvih službi u preduzećima.

Korak ka sistematizaciji, prvo je uradilo Ministarstvo rada, preispitaće se timski rad, kompetentnost i efikasnost poslovnih procesa.

"To rade licencirani psiholozi koji se bave time, njih nema u Vladi", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad boračka i socijalna pitanja.

Na pitanje da li će i ostala ministarstva raditi na isti način angažovanjem agencija ili postoji mogućnost da se ojača sektor za ljudske resurse koji postoji u Vladi, ministar odgovara: "To je odlično pitanje za druge ministre, ja ću raditi ovako, verujem u to što radim, da radim pravu stvar, ne bih radio drugačije".

Na tender ministarstva javila se samo jedna agencija, koja će za svoju uslugu dibiti nešto preko četiri miliona dinara. Vlasnica te agencije, inače profesorka jednog od privatnih fakulteta, nije našla vremena za razgovor pred kamerom. Sa druge strane, ministar precizira šta očekuje od njihovog elaborata.

"Očekujem da napravimo novu sistematizaciju koja će biti po meri zaposlenog, prvenstveno da budu zadovoljni, da znaju šta rade, da to bude u opisu posla i u ugovoru o radu, i ono što je najvažnije da im se to reflektuje na učinak", kaže ministar Đorđević.

U sindikatu koji okuplja najveći deo zaposlenih u javnim preduzećima i službama, smatraju da kod njih treba jačati sektor ljudskih resursa. To za sada uspešnije čine neke privatne kompanije, a problemi su nagomlani.

"Uticaj menadžera u pojedinim slučajevima su praktično unapredili pogoršanje međuljudskih odnosa, mi smo došli u situaciju da je zaposleni ostao sam, da se bori sam za sebe. Nema empatije, službe koje su se time bavile su se ukinule, ostale su samo one koje se bave nekom selekcijom", kaže Ivica Cvetanović iz Konfederacije slobodnih sindikata.

Stručnjaci podsećaju da je kod nas na hiljade psihologa na evidenciji nezaposlenih, i da mesta u službama koje brinu o radnicima, ima.

"Njegov posao nije samo regrutacija, on mora da bude u konstatnoj komunikaciji da vodi računa o njihovim sposobnostima i o njihovom usavršavanju i tome da svako od njih ostvari svoj puni potencijal", kaže Bojan Urdarević, profesor radnog prava.

Da pravnu i svaku drugu zaštitu radnici teško ostvaruju u samom preduzeću, potvrđuje i podatak što pored medijacije i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, svake godine više od 30.000 njih pravdu traži pred sudom.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva