:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2019   15:26

0

153

Putin podsetio: Srbija nije sama u rešavanju pitanja KiM

Najvažnije poruke koje su se mogle čuti juče od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, po oceni diplomate Vladislava Jovanovića su to da Srbija nije sama u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije i podizanje bilateralnih odnosa Srbije i Rusije na viši nivo.

"Srbija nije više sama u procesu rešavanja Kosova i Metohije i predsednik Putin je poručio da je Rusija takođe tu da se pita u vezi sa konačnim rešenjem", kaže Jovanović za Tanjug.

Kako navodi, rešenje da bi prošlo i opstalo mora da istrpi proveru Rezolucije 1244 i odobrenje od strane Saveta bezbednosti.

"Tu Rezoluciju su do sada zapadni članovi Saveta bezbednosti gurali u stranu. Smatrana je prevaziđenom razvojem događaja i novom realnošću", kaže Jovanović i dodaje da je ona obavezujuća za sve, a pre svega za Savet bezbenosti, te da svi članovi SB moraju da je poštuju i ispunjavaju dosledno do kraja.

Kako on pojašnjava, odredbe Rezolucije 1244 nisu hijerarhizovane i nema nekih koje su bitnije, a druge manje bitne.

"Putin je s pravom ukazao na jednu od njih - to je pravo Srbije da pošalje jedan broj carinika i policajaca na granicu Albanije. To je jedna od suštinskih odredbi, mada su sve suštinske", navodi diplomata.

Dodaje da je Putin ukazao na tu neravnomernost, kao i na neravnopravnost u citiranju odredaba koje se tiču Albanaca i koje se tiču Srba, odnosno Srbije i da je podsetio zapadne pregovarače da Srbija nije sama, da je sa njom i Rusija.

"Podsetio je i da je Rezolucija 1244 obavezujuća i za njih i za Albance, da ona nije ispunjena u nekim bitnim uslovima i da na kraju i taj kompromis ako se postigne biće sa ruske strane procenjivan u svetlu Rezolucije 1244", kaže Jovanović.

Pojasnio je da to znači da za Rusiju kompromis koji je ispod te Rezolucije neće biti prihvatljiv.

"To je velika podrška Srbiji, ne samo zbog toga što više neće biti sama, već će indirektno i Rusija biti prisutna i od nje će zavisiti da li će taj eventualni kompromis moći da prođe kroz iglene uši Saveta bezbednosti", navodi Jovanović.

Kaže i da će poseta predsednika Ruske Federacije Beogradu sama po sebi delovati na izvestan način blagotvorno na zapadne sile, koje će morati sa većim uvažavanjem da pristupe Srbiji kada se odlučuju na upućivanje novih zahteva ili novih formi pritisaka.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi Srbije i Rusije, Jovanović kaže da je saradnja jučerašnjom posetom ruskog predsednika podignuta na produktivniji i značajniji stepen, što uključuje i nove oblasti kao što su nove tehnologije.

Izvor: Танјуг

PutinSrbijaKiMVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva