:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 11, 2019   15:41

0

85

Raste broj obolelih od gripa u Užicu

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice broj hospitalizovanih pacijenata sa simptomima gripa porastao je na 50, dok je osam pacijenata smešteno na intenzivnu negu i životno su ugroženi, izjavio je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

"Ti pacijenti su priključeni na aparate za veštačko disanje i njihovo stanje se prati. Mi smo uputili zahtev Ministarstvu zdravlja da nam zbog situacije sa gripom pošalju odrećeni broj respiratora i isporuku očekujemo u toku dana", rekao je Božović.

Portparol Opšte bolnice Danijela Vasiljević izjavila je da su u cilju sprečavanja nastanka i širenja gripa, posete bolnici zabranjene.

U Užicu je epidemija gripa prijavljena 6. februara, do kada je na teritoriji Zlatiborskog okruga, prema evidenciji Zavoda za javno zdravlje, registovano 1.400 obolelih sa simptomima gripa.

Kako za Tanjug kažu u Zavodu za javno zdravlje Užice od posledica virusa AH1N1 na području Zlatiborskog okruga usled komplikacija na plućima preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka.

Kod muškarca iz Sjenice dokazano je prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa, jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

Od posledica virusa gripa na teritoriji Srbije umrlo je 19 ljudi, među kojima i jedno dvoipogodišnje dete.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva