:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2018   17:12

0

69

Reagovanja na odluku Prištine o taksama

Odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije je iracionalan potez i odmazda za neuspeh na glasanju za članstvo u Interpolu, jednodušna je ocena političra i ekonomskih stručnjaka iz centralne Srbije. Očekuju da na odluku kosovskih vlasti reaguje pre svega Evropska unija.

Ministar finansija Siniša Mali, reagujući na odluku Prištine da poveća takse na srpsku robu za 100 odsto kaže da je u pitanju bes prištinskih vlasti zbog činjenice da nisu ušli u Interpol i potpuno skandalozna odluka koja se kosi sa zdravim razumom.

Mali kaže i da Priština ne poštuje nijedan zakon i nijedan sporazum.

"Ovo je daleko ne samo od CEFTA sporazuma, već i od zdrave pameti. Izazivaju nas jer su besni i gledaju dokle mogu da idu. Ispituju i naše granice, ali i granice međunarodnih institucija, koje na ovo moraju da reaguju. To nije način za rešavanje problema već odluka koja vodi ka produbljivanju sukoba, kome se zbog ovakvih stvari ne nazire kraj", kaže Mali za Tanjug.

Odluka Prištine pokazuje njihovu slabost i bes zbog cinjenice da nisu ušli u Interpol ističe Mali.

"Doživeli su debakl, i ne mogu da se nose sa tim, ponašaju se neozbiljno i neodgovorno. To je katastrofalna politička odluka koja nema veze sa realnošću i koju će nažalost građani osetiti", rekao je Mali.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta smatra da je odluka Prištine presedan u istoriji ekonomije i najbrutalnije je gaženje svega što postoji u zdravom razumu i zdravoj ekonomskoj logici.

Do sada se nije desilo da neka zemlja unilateralno uvodi tolike tarife, rekao je za Tanjug Nikolić koji potez Prištine tumači kao odgovor na "beznađe" u kome se nalazi prištinsko rukovodsto posle poraza na međunarodnoj političkoj areni, dan posle neuspelog pokušaja da uđe u članstvo Interpola.

Veruje da će vrlo brzo uslediti oštra reakcija, pre svega, EU a onda i verovato i šire, kao i Pritisak na Prištinu da odustane od te "sulude odluke".

Nikolić navodi da je prosečna carinska zaštita u Evropi iznosila 1,7 odsto, a da pojedine afričke zemlje imaju carinsku zaštitu od oko 20 posto.

"Ako je neko u Evropi spreman da dozvoli takvo ponašanje Prištine onda smo jednostavno nemoćni da bilo šta uradimo. Verujem da se to neće desiti", zaključio je Nikolić.

Američka agencija AP javila je da je kosovska vlada odlučila da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se čini da taj potez predstavlja "odmazdu" za ono što je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj opisao kao "agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni".

Agencija podseća da Kosovo juče nije uspelo da postane članica Interpola i da je Priština za to okrivila kampanju Srbije.

AP dodaje da se odluka ne primenjuje na međunarodne brendove proizvodene u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva