:

:

TV Most

clock

April 10, 2019   15:15

0

229

RGZ: Od 13. aprila deblokada katastra

Republički geodetski zavod je saopštio danas da će građani od 13. aprila ponovo moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, pošto je uredbom Vlade deblokiran rad te institucije.

Tog dana na snagu stupa uredba Vlade o minimumu procesa rada u RGZ-u kojom se staje na kraj blokadi katastra, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Država je, kako se dodaje u saopštenju, pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da "ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija".

U saopštenju se navodi da su digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvali očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra.

"Uvođenje transparentnosti i efikasnosti radnih procesa predstavlja smetnju onima koji su godinama lovili u mutnom, a lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema", navodi se u saopštenju RGZ-a koje je potpisao direktor zavoda Borko Drašković.

Štrajk je, ocenjuje se u saopštenju, predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru i bio je praćen sa mnogo medijskih neistina.

"Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem", navodi se u saopštenju..

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u, koju je doneo direktor zavoda Borko Drašković biće sprovedena od 13. aprila, odnosno od prvog radnog dana 15. aprila.

Izvor: Танјуг

Republički geodetski zavoddeblokada rada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva