:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Novembar 14, 2018   17:04

0

140

Rumunija (ni)je spremna za predsedavanje EU

Nema sumnje da će Rumunija preuzeti rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom 1. jaunara sledeće godine, smatraju sagovornici Tanjuga iz Brisela i Bukurešta, iako predsednik Klaus Johanis upozorava da država nije spremna i da vlada zbog toga treba da se povuče. 

Pitanje je, međutim, kako će Rumunija, suočena s kritikama zbog pravosudnih reformi, kao i sa unutrašnjim političkim konfliktima, iskoristiti mogućnosti koje ima kao država koja predsedava Evropskim savetom.

Analitičar Centra za evropsku politiku u Briselu Paul Ivan kaže da se Rumunija suočava sa više problema, mahom unutrašnjih, te objašnjava da je aktuelna vlada, koju vodi Socijaldemokratska partija i koja je u sukobu sa predsednikom, promovisala niz kontroverznih mera u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

Vlada je zato na udaru kritika pravosudnog sistema, opozicije, nevladinog sektora i društva, kao i međunarodnih partnera Rumunije.

"Sve to je oštetilo kredibilitet vlade i uticalo na sposobnost Rumunije da vodi efikasnu evropsku politiku", navodi Ivan za Tanjug.

Iako ističe da nema sumnje da će Rumunija, kojoj je proširenje na zapadni Balkan na agendi predsedavanja, 1. januara preuzeti palicu od Austrije, Paul podseća da je i nedavna ostavka ministra zaduženog za evropske poslove Viktora Negreskog izazvala zabrinutost u pogledu spremnosti zemlje.

Na pitanje kako će prilike u zemlji uticati na pripreme za predsedavanje EU, Ivan kaže da mere koje je preuzela vlada i politički konflikti u Bukureštu šalju negativnu poruku i utiču na kredibilitet Rumunije u EU.

Kifu: Problematične odluke

Predsednik rumunskog Centra za prevenciju konflikata i rano upozoravanje Julijan Kifu saglasan je da je vladajuća struktura donosila odluke koje su problematične sa aspekta vladavine prava i borbe protiv korupcije.

To primećuje i Evropska unija, koja je i u poslednjim izveštajima koji prate napredak zemlje u oblasti pravosuđa kritikovala vladu u Bukureštu, navodeći da Rumunija nazaduje kad je reč o pravosudnim reformama i borbi protiv korupcije i ističući podršku građanima koji žele borbu protiv korupcije.

"Iz te perspektive, mislim da je predsednik Klaus Johanis zapravo imao na umu politički, a ne tehnički aspekt kada je rekao da Rumunija nije spremna za predsedavanje Evropskim savetom", navodi Kifu za Tanjug.

Kifu kaže i da će Rumunija preuzeti predsedavanje i da tu neće biti problema, ali da će mogućnosti koje je ta država mogla da ima tokom šestomesečnog predsedavanja biti "blede", ako bude bilo sankcija iz EU, teških reči i zahteva iz Brisela.

On, međutim, ističe i da se ne sme zaboraviti da predsednik Johanis dolazi iz Nacionalne liberalne stranke, a da vladu vode socijaldemokrate, te da je u toku i politička borba između njih.

"Ne zaboravimo i da će predsednik Johanis za godinu dana da se kandiduje za još jedan mandat", podseća Kifu.

Na pitanje na koji način će se politički odnosi reflektovati na pripreme za predsedavanje, Kifu kaže da će tehnička pitanja biti rešena, ali da preostaje problem političke prirode.

"Pitanje je snage i strategije, kako će Rumunija iskoristiti sve mogućnosti koje ima kao predsedavajuća Evropskoj uniji, jednom u četrnaest godina", navodi Kifu.

Dodaje i da rumunska vlada ima problem sa "kvalitetom" izvesnih ministara, što ih postavlja u lošu poziciju za vođenje saveta ministara EU.

Johanis je u ponedeljak rekao da Rumunija nije spremna da 1. januara iduće godine preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskoj uniji i pozvao vladu da podnese ostavku.

On je rekao da je situacija "iskliznula sa šina", te da postoji "politička potreba za promenu vlade", koju je nazvao "nesrećnim slučajem rumunske demokratije", prenela je agencija AP.

Vjorika Dančila postala je premijerka u januaru, ali ona ima mala izvršna ovlašćenja, dok u stvari vladu vodi lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea.

Dragnea ne može da i zvanično bude premijer zbog optužbi za krađu glasova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva