:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   21:55

0

227

Ružić: Digitalizacija jeste pravac razmišljanja u vladi Republike Srbije

 Srbija je u oblasti digitalizacije javne uprave na dobrom putu, izjavio je večeras resorni ministar Branko Ružić i istakao da je važno to što se uprava više ne doživljava kao kočničar, već kao pokretač promena.

11 Oktobar 2018 21:45Sve što radimo u reformama javne uprave veoma je važno, jer su one jedan od tri najvažnija stuba evrointegracija, rekao je Ružić na panel diskusiji "Elektronska uprava u Srbiji: Izazovi i potencijali".

„Digitalizacija nije šarena laža i špansko selo već društveni proces čiji je cilj da dodnese dobrobit građanima i priverdi“, rekao je Ružić i ponovio da digitalizacija, koja je jedan od strateških ciljeva vlade, nije isklkučivo tehnosloški, već i društveni proces koji pomaže i privredi i građanima da štede i novac i vreme.

„Odlazak na šaltere se već u velikoj meri sveo na minimum, preko 500.000 puta u prethodnoj godini građani nisu morali da idu od šaltera do šaltera već su to umesto njih radile matične službe“, rekao je ministar i najavio da ćemo uskoro to činiti i sa drzavljanistvima.

„Matične knjige prebačene su u državni data centar, a do kraja godine će biti prebačena i sva državljanstva“, rekao je Ružić i dodao da se očekuje i zakon o centralnom registru stanovništva.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, želi da optimizuje postojeće procedure da informatički opremi lokalnu upravu da bude kompatibilna sa zakonskim regulativama.

„Nove tehnologije ne trpe nelogičnosti već zatevaju jednostavne procedure, one omogućavaju brzu razmenu podataka, sve ono što građani imaju potrebu da iskomuniciraju sa državnom. Sve je to digitalizacija i sve to pomaže da naprivimo sisem upravljiviji i efikasniji nego što je bio“, rekao je ministar.

On je podsetio da svakodnevno živimo sa digitalizacijom kroz upotrebu GPS-a, bezgotovisnkog plaćanja, elektornskih dnevika, udžbenika, recepata…

„Digitalizacijom nećemo dehumanizovati društvo već ćemo zahvaljujući tehničko-tehnološkom napretku pomoći da živimo mnogo humaniji život, a to je i uloga vlade da nam to obezbedi“, rekao je Ružić i dodao da je to ujedno i cilj digitalizacije.

Podsetio je da je jedan od rezulata digitaizacije i servis „Bebo dobrodošla na svet“, kojom se prenebregava administracija u 54 porodilišta u Srbiji.

„To je put kojim treba ići“, rekao je Ružić i dodao da je digitaizacija pravac razmišjanja Vade Srbije.

Prema njegovim rečima, u pripremi su izmene i dopune Zakon o inpekcijskom nadzoru.

Dobro je to što je inspekcija iz represivne metode prešla u preventivnu čak i savetodavnu i što se „percepcija o tim ljudima koji brinu kakav vazuh dišemo, kakvu vodu pijemo ili šta jedu naša deca“ promenila, kazao je on.

Ministar je kao dobro ocenio i to što će ubuduće „oštirca rada inspekcije biti usmerena na one koji svesno žele da izmanipulišu i iskoriste ne samo poslovanje već i bezbednost građana“.

Na panel diskusiji „Elektronska uprava u Srbiji: Izazovi i potencijali“, pored ostalih učestvovala je i Lia Han, bivša ministarka Estonije, zemlje koju zovu Republikom digitalizacije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva