:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 16, 2018   13:20

0

153

Sa Kinom investicije skoro devet milijardi evra

Srbija će sa Kinom realizovati ukupno skoro devet milijardi evra investicija, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona je posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kojem je bila domaćin, rekla da je važno da sve zemlje učesnice u tom mehanizmu rade na povezivanju, kao i na uklanjanju nefizičkih barijera.  Istakla je da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 milijardi evra, od čega je oko devet milijardi evra vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima.

 

Mihajlović je kao primer navela da će ove godine biti završene deonice Koridora 11, na kojima su angažovani Kinezi, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.  „To je rezultat našeg rada, našeg položaja, ali i naših dobrih odnosa sa Kinom“, rekla je Mihajlović i istakla da je mehanizam CIEZ u potpunosti ispunio očekivanja kada je reč o Srbiji. Kako je rekla, povezivanje je od presudnog značaja ako želimo da sustignemo razvijene države i da učestvujemo u održivom razvoju.

Potpredsednica Vlade Srbije je rekla da su na ministarskom samitu razmenjena iskustva svih zemalja učesnica u mehanizmu 16+1 i da je razgovarano o tome kako se može poboljšati povezanost u regionu i smanjiti nefizičke barijere, kako bi se omogućilo povećanje protoka robe i ljudi. „Svako povezivanje u infrastrukturi, bilo da je energetska ili transporta, znači investicije, radna mesta, i bolji život građana, a to znači i održivi razvoj. U narednom periodu tu saradnju treba da produbljujemo, da razmenjujemo iskustva i da zajednički radimo na uklanjanju barijera efikasnom odvijanju saobraćaja“, poručila je Mihajlović.

Ona je zahvalila Kini i kineskom predsedniku Si Đinpingu na pokretanju ove inicijative za saradnju i istakla da je velika čast što je Beograd domaćin jednog takvog skupa.

„Srbija je prepoznata kao jedan od lidera u saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture i koja radi na povezivanju sa regionom. Takođe je i zemlja u kojoj je sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, sedište Asocijacije za infrastrukturu i saobraćaj u okviru mehanizma 16+1 i učesnik u projektu Jedan pojas, jedan put. Značaj tog samita je što smo se okupili da radimo zajedno i na povezivanju i na smanjenju nefizičkih barijera“, rekla je Mihajlović u obraćanju novinarima posle sastanka.

Ministar transporta Kine Li Sjaopeng je rekao da je vrednost robne razmene Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope iznosi 68 milijardi dolara i da je povećna sa 9,3 na oko 11 odsto od 2014. godine. On je istakao da je namera da se ojača mehanizam saradnje 16+1, posebno u vodnom saobraćaju i saradnja u oblasti logistike i da se poveća kadrovski kapacitet, između ostalog i kroz stipendiranje za usavršavanje u Kini.

Ukupno su data četiri predloga, a preostala dva su pojačavanje političkog dijaloga sa zemljama CIE i pospešivanje saradnje u oblasti infrastrukture. Istakao je da brz rast trgovine sa Evropom zahteva i dobru saobraćajnu konekciju i da su posbeno zadovojni izgradnjom mosta na Dunavu između Zemuna i Borče u Beogradu.

Sjaopeng ističe da je Kina u okviru 16+1 pojačala i politički dijalog sa zemljama tog regiona i da Kina želi da ostvari dugoročnu saradnju i iskoristi međusobne komplementarne prednosti.

U Palati Srbija se održava treći sastanak ministara transporta Kine plus 16 CIEZ i treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu saradnje, koji je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mihajlović će danas u Palati Srbija, u okviru samita, imati i bilateralne sastanke sa ministrom Sjaopengom i ministrom saobraćaja Crne Gore Osmanom Nurkovićem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva