:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 08, 2018   10:43

0

97

SANU danas bira nove članove

Danas se održava Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti na kojoj će biti razmatrano 26 kandidata za dopisne članove Akademije i 18 za redovne.

Kanidat za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke s dvotrećinskom podrškom je Željko Šljivančanin, kandidati za dopisne članove Odeljenja jezika i književnosti s većinom glasova su Jovan Delić, Zoran Paunović, Ljubinko Radenković i Mihajlo Pantić.

S dvotrećinskom podrškom na Izbornu skupštinu za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka ide Tanja Ćirković Veličković, a sa većinom glasova Aleksa Obradović, Marjan Niketić i Pavle Pavlović.

Kandidati za Odeljenje društvenih nauka s dvotrećinskom podrškom su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, a sa većinom glasova Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Rašević.

S većinom glasova na skupštinu idu Vlada Veljković, Slaviša Trajković i Dragoslav Šumarac za dopisne članove Odeljenja tehničkih nauka, dok su kandidati za Odeljenje istorijskih nauka s dvotrećinskom podrškom Dragan Vojvodić, Vujadin Ivanišević i Mira Radojević, a sa većinom glasova Đorđe Bubalo.

Jedini kandidat za člana Odeljenja medicinskih nauka, i to sa većinom glasova je Tatjana Simić, dok su kandidati za nove članove Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Jelana Jovanović i Sava Halugin s dvotrećinskom podrškom i Borislav Stojkov i Mileta Prodanović s većinom glasova.

Kandidati za inostrane članove SANU su Dželal Šengor (Odeljenje za manetamitiku, fiziku i geonauke), Miroslav Krstić i Mauro Ferari (Odeljenje tehničkih nauka) i Eudjen Simion (Odeljenje jezika i književnosti).

Kandidati za redovne članove su dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević (Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke), Goran Petrović, Zlata Bojović, Slobodan Grubačić i Milovan Danojlić (Odeljenje jezika i književnosti), Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka).

Na konačnoj listi za Izbornu skupštinu su i Aleksandar Kostić (Odeljenje društvenih nauka), Miloš Kojić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka), Ljubodrag Dimić (Odeljenje istorijskih nauka), Zoran Krivokapić, Milorad Mitković i Petar Seferović (Odeljenje medicinskih nauka) i Milica Stevanović (Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).

Posle poslednjih izbora 2015. godine SANU je imala 147 članova, a trenutno ima 128 (92 redovna i 36 dopisnih) i po broju akademika na 100.000 stanovnika Srbija je na poslednjem mestu u regionu.

Najbrojnija su odeljenja medicinskih nauka i za matematiku, fiziku i geo-nauke sa po 24 člana, a najmanji broj članova, svega šest, ima Odeljenje društvenih nauka.

Zbog te velike neravnomernosti, u broju članova među odeljenjima prošle godine je izmenjen Statut SANU i ograničen broj članova po odeljenju na 25.

Najviše kandidata je ove godine predloženo za dva odeljenja - Odeljenje društvenih nauka i Odeljenje medicinskih nauka.

SANU je tokom cele izborne procedure, koja je trajala godinu dana, bila izložena učestalim napadima, a Predsedništvo Akademije je sve optužbe koje se tiču neregularnosti i netransparentnosti procedure, pa sve do toga da je SANU u dubokoj krizi, odbacilo kao netačne i neargumentovane.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva