:

:

TV Most

clock

April 23, 2019   12:58

0

320

Sednica CIK Kosova odložena na neodređeno zbog kandidata Srpske liste

Sednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK)odložena je na neodređeno vreme, jer opozicioni pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija odbija da verifikuje kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri srpske opštine sa severa Kosova i Metohije.

Samoopredeljenje, kako prenosi prištinska Koha, smatra da kandidati za gradonačelnike četiri opštine severa KiM ne mogu da budu oni koji su pre pet meseci podneli ostavke.

Za potvrđivanje liste kandidata potrebna je saglasnost svih članova CIK.

Od četiri kandidata Srpske liste za izbore za gradonačelnike četiri opštine, tri su na tim pozicijama bili ranije, a Adnan Rustemi iz Pokreta Samoopredeljenje smatra da oni nemaju ustavno pravo da se ponovo kandiduju.

On im pre svega zamera to što su u svojim ostavkama naveli da ih podnose institucijama Kosova i Metohije, a ne, kako kaže, "institucijama Republike Kosovo".

Smatra da u ovoj slučaj treba da bude uključena i vlada koja se proteklih meseci nije zvanično izjašnjavala po pitanju ostavki i radu četiri opštine sa srpskom većinom, nakon što su gradonačelnici podneli ostavke.

On tvrdi i da je bilo pritisaka na druge kandidate da odustaju od izborne trke.

"Ponovni izbor istih kandidata je neprihvatljiv. O ovom pitanju mora da se izjasni i Ustavni sud i izjasni se da li oni imaju pravo da budu ponovo izabrani", rekao je Rustemi i dodao da od takvog stava neće odustati.

S druge strane, član CIK iz Srpske liste, Stevan Veselinović, rekao je da je njegova stranka podnela zahtev u skladu sa zakonima.

"Ne bi trebalo da budete protiv kandidata koje je predložila Srpska lista", rekao je Veselinović.

Florian Duši iz najuticajnije opozicione DSK rekao je da je dužnost i odgovornost CIK-a da radi po ustavu, zakonu i propisima.

Izvor: Танјуг

CIKKiMSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva