:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Novembar 20, 2018   16:12

0

186

Šilovo: Donatorima SPC uručena priznanja

Vladika raško-prizrenski Teodosje sa sveštenstvom i monaštvom, služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Aranđelovdana u crkvi Svetog Marka u Šilovu. Povod vladikinog dolaska u Šilovo bilo je i uručenje ordena Kralja Minutina, koji dodeljuje Sinod Srpske pravoslavne crkve Bobanu Maksimoviću i gramata-povelje Eparhije raško-prizrenske Daliboru Saviću Ćiri, donatorima iz Šilova.

Bobanu Maksimoviću vladika Teodisije je uručio orden Kralja Milutina za izgradnju krstionice i finansiranje freskopisa, a gramatu, odnosno povelju Daliboru Saviću Ćiri za izgradnju gorionika. 
Vladika Teodosije je u besedi iskazao zadovoljstvo i zahvalnost donatorima koji, iako sa porodicama žive i rade u inostranstvu,  nisu zaboravili rodni kraj i svoju crkvu. Primetio je da se iz dana u dan crkva Svetog Marka ulepšava i unapređuje. Zahvalio je i meštanima koji su vredno radili na izgradnji ovih crkvenih objetaka.  Vernicima je, uz čestitke za praznik, poručio:
“Potrebno je imati u sebi ljubav Hristovu za bližnje, a da bismo je imali moramo imati i Hrista u sebi”. 
Zahvaljujući na ordenu koji mu je uručen i koji nosi ime kralja Milutina, jednog od najvećih ktitora u Srba, Maksimović je rekao da će ovaj dan zauvek pamtiti.
“Svako najviše voli svoj grad, svoje selo. Moja porodica -  ja, moja supruga Dragana, moja tri sina i otac Pera, odlučili smo se da pomognemo našoj crkvi. Novac je prolazna stvar, a ono što ostavljam za sobom je za generacije koje dolaze i moje najlepše selo Šilovo”, rekao je Maksimović.  
Inače, Boban Maksimović uložio je oko 70 hiljada evra, dok je Dalibor Savić Ćira do sada je izdvojio deset hiljada za crkvu Svetog Marka.
Crkva u Šilovu izgrađena je pre dvadesetak godina. Izgradnja je počela ranih devedesetih, a radovi su trajali više godina, dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve u toku.
U Kosovskom Pomoravlju poznat je i vidljiv čin dobročinstva i zadužbinarstva. Generacije Srba iz ovog kraja dale su novac za opstanak kulture i duhovnosti za buduće generacije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva