:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 11, 2018   9:09

0

163

Simić: Najavljene mere najdirektnije će ugroziti život Srba

Poslanik Srpske liste Igor Simić ocenio je danas da će najavljene dodatne mere Prištine "najdirektnije ugroziti" opstanak i egzistenciju srpskog naroda na KIM, ali da će ugroziti i Albance.

 

On je za RTS rekao da najavama mera predstavnici Prištine šalju najdirektniju poruku Srbima na KiM da tu nisu dobrodošli.

"U ovim usijanim glavama u Prištini više ne možete ni da predvidite šta se mota i koji su sledeći potezi koji će na najdirektniji način ugroziti mir i bezbednost svih na prostoru KIM, a posebno Srba", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, najavljena zabrana dolaska zvaničnika iz centralne Srbije na KiM predstavlja još jedan udarac smirivanju tenzija.

"Ne postoji nijedan zvaničnik Srbije koji je dolazio ovde, a da nije građane pozivao na mir, suzdržanost, izbegavanje svim provokacija Prištine kako bi se ovde očuvao mir. S druge strane, kako mir nema alternativu, ne postoji mogućnost da Srbi prihvate ugnjetavanje koje će ugroziti njihov fizički opstanak na ovim prostortima", rekao je Simić.

On je najavio da će se se nastaviti protesti u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

"Ne želimo da ćutimno i nastavljamo s mirnim demokratskim protestima i apelujemo na međunarodne predstavnike u Briselu i ovde u Prištini da umesto floskula i ''anemičnih upozorenja'' najdirektnije pozovu Prištinu da prekine s potezima koji ugrožavaju opstanak Srba na ovim prostorima ali i podrivaju dijalog u Briselu", rekao je Simić.

Upitan o najavljenom formiranju kosovske vojske, Simić kaže da je Srpska lista pokušala da iskoristi one mehanizme koji postoje, jer se time krše svi međunarodni sporazumi, Rezolucija 1244 SB UN, Briselski sporazum i Ustav koji su Albanci doneli u Prištini. 

"Tu nema kraja. Vi jednostavno nemate više pravnu sigurnost za Srbe na KIM, a to se i vidi kada govorimo o uhapšenim Srbima koji su pre nekoliko dana izvedeni pred sud u Prištini. Tu je prekršeno sijaset pravnih odredbi, pre svega presumpcija nevinosti, zativ određivanje pritvora koje je olukom Apelacioniog suda ukinuto a ljudi su i dalje u pritvoru. Advokati osumnjičenih ne mogu da nađu opravdanje za Prištinu i smatraju da je ovo klasično pravno nasilje", zaključio je Simić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva